Ismét Csányi Sándor vezeti A 100 leggazdagabb listáját

2015.05.14. 10:21

A Napi.hu szerkesztősége egy légtérben dolgozik a Totalcar szerkesztőséggel, csupán egy fél gipszkarton fal választ el minket egymástól. Ennek a kapcsolatnak az eredményeként került be most két olyan autós témájú cikk is A 100 leggazdagabb kiadványba, amit totalcaros szerző írt. Csikós Zsolt cikke a jövő autóiról, Zách Dánié pedig a legdrágább autókról.

Sajtóközlemény

Csányi Sándor tavaly újabb 15 milliárddal, 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után ötödször lett a leggazdagabb magyar - derül ki a Napi.hu kiadásában idén 14. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványából. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 160 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor került, akinek vagyona 115 milliárd forintra nőtt. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Demján Sándor (93 milliárd forint) és Széles Gábor (92 milliárd forint). A tavalyi bronzérmes, az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György vagyona viszont egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt egy év alatt 135 milliárdról 90 milliárd forintra csökkent - ez idén a hatodik helyre volt elég.

A 100 leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány idén másodszor készített szigorúan szubjektív listát - Befolyás-barométer címen - az ország legbefolyásosabb embereiről. Ezt a rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti Csányi Sándor előtt, míg a harmadik helyen Simicska Lajost Lázár János, a Miniszter-elnökséget vezető miniszter váltotta fel. A kétféle rangsor különbségét az magyarázza, hogy a vagyon nagysága nem feltétlenül jár azonos mértékű befolyással és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek tízmilliárdokban mérhető vagyonnal, mégis jelentős hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági és társadalmi életére.

A leggazdagabb magyarok ranglistája alaposan átrendeződött egy év alatt, amit csak részben magyaráz, hogy a "belépési küszöb" a tavalyi 5,3 milliárd forintról 6 milliárdra emelkedett. A 2015-ös vagyon szerinti listán tíz olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között, ketten - Losó József és Tolnay Tibor - pedig egy év kihagyás után kerültek ismét a legvagyonosabbak közé. Az átrendeződés jele az is, hogy az előző évek legjelentősebb állami megrendeléseit megszerző vállalkozók mellett megjelentek a "trónkövetelők" is. Az előbbi kategóriát Simicska Lajos és Nyerges Zsolt fémjelzi - az előbbi a 10. helyen áll 73 milliárd forintos vagyonnal, az utóbbi pedig a 24. helyen 26,3 milliárddal. Az utóbbi kategóriában a Duna Aszfalt két tulajdonosát, Szíjj Lászlót és Varga Károlyt (29-30. hely) is megtalálni - vagyonuk 23-23 milliárd forintra tehető. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyona az idei becslés szerint 8,4 milliárd forintra dagadt - ez a 86. helyre volt elegendő.

Az újak között szerepel Emőri Gábor (32. hely) és a Kertész testvérek (23. hely), akik az elektronikus útdíjrendszer magyar verziójával értek el kiugróan nagy sikert, továbbá a MET Zrt. negyedét birtokló Lakatos Benjamin (72. hely) és a Wizz Air sikeres londoni részvénykibocsátása nyomán a 61. helyre "katapultált" Váradi József.

A 2015-ös listán szereplők összvagyona megközelítette a 2600 milliárd forintot - ez 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a 180 milliárdos 2014/2013-as emelkedés után). A 6,6 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a KSH által mért mínusz 0,2 százalékos 2014-es fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem hét százalékkal nőtt a magyar mágnások vagyona (a tavalyi hatszázalékos gyarapodás után.) A 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Az elmúlt 14 év alatt tehát több mint a négyszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona, miközben a fogyasztó árak ez alatt az idő alatt összesen alig 77 százalékkal mentek feljebb.

Érdekes képet mutatnak a regionális listák is. Az idei összeállításban minden eddiginél tágabb kört, 135 főt mutat be a kiadvány három régióra bontva. A regionális listákra minimum 2 milliárdos vagyonnal lehetett felkerülni. A legtehetősebb régiónak Kelet-Magyarország számít, az ott élő és munkálkodó 47 milliárdos összvagyona 522 milliárd forintra tehető. A második helyen Nyugat-Magyarország áll: itt 42-en rendelkeznek jelentősebb vagyonnal, amelyek összege 387 milliárdra tehető. Dél- és Közép-Magyarországról 46-an kerültek fel a regionális listára, együttes vagyonuk 327 milliárd forint.

A 2015-ös A 100 leggazdagabb kiadvány lifestyle részében egyebek mellett exkluzív írások olvashatók a borba fektető magyar milliárdosokról, a jövő autóiról, a magyarországi kastélypiac helyzetéről, a műkereskedelemről, a privátbanki piacról, valamint a stílusos pénzköltésről.