Óriás lebukások használtautós csalásokkal

2018.11.27. 16:55
14 hozzászólás

A NAV, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció küldte az alábbi sajtóközleményt, hogy lássuk: azért meg lehet bukni az áfázással. És az autós szakma ezt támogatja, hiszen az áfacsalt autók olcsóbbak is, mint a legálisan importáltak. Elképesztőek a csalás léptékei, hiszen az egyik ügyben 1400 autóról gyanítják, hogy így kerültek az országba. Elég melós dolog egy ilyen céghálót kiépíteni, de megéri: az egyik csapat mintegy 1,3 milliárd forintnyi áfát csalt el. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy ennyit kerestek a bulin, de a "több tízmillió" forint, amit lefoglaltak a számláikon a töredékét sem fedezi a kárnak.

Arról már írtunk eleget, hogyan működik a dolog, akit részletesebben érdekel, olvassa el az erről szóló cikket: egy biztos, hogy sokkal jobban megéri, mint az óratekeréssel pepecselni, sőt, minél értékesebb autókkal áfáznak, annál nagyobb a nyereség. A trükk lényege, hogy a papíron több cégen keresztül hozzánk érkező autó után befizetendő áfát a láncolat egyik tagja elfelejti befizetni, mert a cég véletlenül tönkremegy, és az egész véletlenül egy hajléktalan nevén van. Viszont az autón nem látszik, hogy a valahol valaki nem fizetett adót, ezért egész jó áron eladható, és mivel a magyar áfa igen magas (27%), még ha olcsóbban adják, akkor is igen tekintélyes lehet a haszonkulcs. De nem szeretnénk senkit ilyesmire buzdítani, a közlemény végén ott van a büntetési tétel is, maradjunk annyiban, hogy ennyit azért lehet kapni, ha részegen vezetve családokat irtasz ki közúton.

Másfél milliárdot csaltak el külföldi használt autókkal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói rövid időn belül kétszer is lelepleztek használt gépjármű kereskedelemmel összefüggő költségvetési csalást, az elkövetési érték mintegy 1,3 milliárd forint. A más uniós tagállamokból történő gépjármű-behozatalt érintő bűnügyek általános jellemzője, hogy azokat bűnszövetségben, bűnszervezetben követik el, strómanok nevére bejegyzett, fiktív gépjármű-kereskedő társaságok felhasználásával.

A NAV több éve együttműködik az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalícióval, valamint a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületével. Ennek eredménye az is, hogy az elmúlt hetekben több olyan ügyre is fény derült, ami külföldi gépjármű-beszerzéshez kapcsolódik. Az autók egy része Belgiumból, Horvátországból, döntő többségük pedig Németországból érkezett. Jellemzően Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, illetve Ford típusú személygépjárműveket hoztak be Magyarországra, és azokat magyar magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak értékesítettek.

A közbeiktatott gazdasági társaságok bevallásukat nem vagy csak minimális adattartalommal teljesítették, adót egyáltalán nem fizettek. Előfordult olyan eset is, hogy törvényellenesen, a különbözeti adózás szabályai szerint állapították meg és vallották be a fizetendő áfát. Ezekben az ügyekben – a nyomozás eddigi adatai szerint – a központi költségvetésnek okozott kár megközelíti az 1,3 milliárd forintot.

A nyomozóhatóság a vagyonelkobzás biztosítására zár alá vett több ingatlant, személygépkocsit, valamint az elkövetéshez használt gazdasági társaság bankszámláján kezelt pénzösszegeket, illetve készpénzt is, melyek értéke több tízmillió forint.

A pénzügyi nyomozók az egyik eset kapcsán két főt vettek őrizetbe, további három főt pedig gyanúsítottként hallgattak ki. Közülük ketten tényfeltáró beismerő vallomást tettek.

A másik ügyhöz kapcsolódó nyomozásokban hét büntetőeljárást egyesítettek. Több mint 1400 jármű esetében gyanítható, hogy azokat valamelyik fiktív cégen futtatták át. Ebben az ügyben jelenleg 30 gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság, valamint 12 közbeiktatott cég érintett. Az akcióban mintegy 200 millió forintot érő vagyontárgyat zároltak a pénzügyi nyomozók, továbbá hét, a gépjármű-kereskedelemből ténylegesen hasznot húzó személyt meggyanúsítottak.

Az elkövetők büntetése akár 10 évi szabadságvesztés is lehet.