Sok Merci fogyott, de melyikből a legtöbb?

2019.02.27. 18:50
1 hozzászólás

A márkák évértékelő sajtótájékoztatóin könnyen elönti az embert az optimizmus, hisze ilyet nem szokás a béka segge alatti helyzetben lévő márkáknál tartani, meg amúgy is: mindenki tud piacvezető lenni a saját játékszabályai és számítási módjai alapján. De a Mercedes-Benz mindezzel együtt is jól teljesített, hiszen a 100 milliárd feletti forgalmából jó pár üzemeltethetetlen sportlétesítmény kijönne. Másrészt még sosem fogyott 4000-nél több Mercedes személyautó.

A legérdekesebb mégis az volt, hogy megtudtuk, melyik a legnagyobb példányszámban fogyó Mercedes. Tipp? Az A osztály, ami elvileg a legolcsóbb? Vagy a legdrágább, az S? Netán a gigantikus GLS terepjáró hét üléssel? Egyik sem, de nem is a hagyományos vitamin-típusjelű Mercik (A, B, C, E) közül került ki a győztes:a GLC közepes SUV az. Íme a toplista, a prezentációból:

Elhozták az eseményre az új CLA-t is, ami a típus első hazai hivatalos sajtómegjelenése, igaz, csak statikusan kiállították. Az első CLA-példány már úton van Új-Zélandra, a vásárlójához.

Az idén iszonyatos dömping lesz Mercedesekből, a lista benne van a maga műfaján belül is szokatlanul informatív sajtóközleményben:

Több mint 190 ezer autó Kecskemétről, harmadik éve vezető helyen a prémium személyautók eladásában – évet értékelt a Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közös sajtótájékoztatón ismertette a 2018-as év eredményeit. A Mercedes-Benz személyautók már harmadik éve vezetik a prémium szegmens eladási listáját, a Mercedes-Benz Hungária Kft. 7 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2018-ban. Tavaly ismét több mint 190 ezer darab személygépkocsit gyártottak Kecskeméten. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele meghaladta a 3,5 milliárd eurót.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 108 milliárd forint árbevétellel zárta az elmúlt évet, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Különösen jól eredményt ért el a személyautó üzletág, 4018 Magyarországon regisztrált autóval. Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy 2015-höz képest az eladott személyautók darabszáma 2018-ra több mint a duplájára nőtt. A bővülő értékesítési hálózatnak valamint a széles modellkínálatnak köszönhetően pedig már harmadik éve állnak első helyen a prémium személyautók eladásában Magyarországon. A legnagyobb számban értékesített Mercedes-Benz modell 506 darabbal a GLC volt. Kiemelkedő, 69 százalékos növekedést produkált az AMG modellportfolió 410 eladott darabbal. A kategóriák szintjén a városi terepjárók hozták a legnagyobb növekedést, 46 százalékkal több SUV-t adtak el tavaly, mint egy évvel korábban. Az ügyvezető a 2018-as év fontos eredményei között említette azt is, hogy a magyar gyártású kompakt autók az idehaza eladott személyautók mintegy negyedét tették ki.

Az elmúlt évek trendjeihez igazodva jól teljesítettek a kishaszonjármű és nagyhaszonjármű üzletágak is. A kishaszonjárművek szinte minden modelljéből többet értékesítettek, mint 2017-ben - összesen 1189 darabot. Az újonnan bevezetett X-osztály jól szerepelt tavalyi, első teljes évében a magyar piacon, 259 darabot adtak el ebből a modellből. A tavalyi évtől a személyautók után már az új kishaszonjármű tulajdonosok többsége is igénybe veheti az Integrált Szervizcsomagot, így 4 évig vagy 120.000 kilométer megtételéig garanciát és díjmentes karbantartást kapnak, valamint egy professzionális vezetéstechnikai tréninget is. Nagyhaszonjárműből 609 darabot adtak el 2018-ban, ezzel 10% piacrészesedést szerzett a Mercedes-Benz. Az idei év újdonsága ebben az üzletágban a tavaly bemutatott Actros volt. A Mercedes-Benz személyautók tulajdonosait 23, a kishaszonjárművekét 27 szervizponton szolgálják ki. 2018-ban több Mercedes-Benz márkakereskedés is megújult, és tavaly adták át a Budaörsön 3,5 milliárd forintos beruházással felépült létesítményt is, amely jelenleg a világ egyik legmodernebb Mercedes-Benz márkakereskedése. A márkakereskedői hálózatban 18 helyen a személyautók, 13 helyen pedig a kishaszonjárművek értékesítésével foglalkoznak. A teljes hálózatban 2018-ban összesen 1300 főt foglalkoztattak, ami több mint 8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2019-ben is kétszámjegyű növekedést tervez a személyautók értékesítése terén, melyhez az alábbi új, illetve megújuló modellek is hozzájárulnak:

Mercedes-AMG A 35

A-osztály Limuzin

GLE

B-osztály

Mercedes-AMG GT C Roadster, GT Coupé (ráncfelvarrott)

CLA (Magyarországon gyártott modell)

EQC (a teljesen elektromos EQ család első Mercedes-Benz tagja)

GLC and GLC Coupé (ráncfelvarrott)

Mercedes-AMG GLC és Mercedes-AMG GLC Coupé (ráncfelvarrott)

GLS

Mercedes-AMG CLA és Mercedes-AMG CLA Shooting Brake

Mercedes-AMG GLE

CLA Shooting Brake

GLB

Újabb sikeres évet zárt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Magyarország meghatározó vállalata, a magyar gazdaság egyik fontos szereplője és egyik legnagyobb foglalkoztatója. Az autógyártó a tavalyi üzleti évben ismét több mint 190 ezer darab gépkocsit gyártott - több mint 3,5 milliárd eurós nettó árbevételt érve el.

Azonban nem csak az árbevétel és a gyártási adatok miatt volt fontos a tavalyi év. 2018-ban megkezdődött a kompakt autók új generációjának gyártása Kecskeméten a megújult A-osztállyal. Egymilliárd eurós beruházás keretében bővül a meglévő gyáregység, így további kb. 2500 új munkahely jön létre. Az ünnepélyes alapkőletételre 2018 júniusában került sor.

2018-ban a Mercedes-Benz kecskeméti gyára elérte az egymilliós gyártási darabszámot: a gyártósorról legördülő egymilliomodik autó egy új A-osztály volt. A vállalat eredményei nemcsak a termelési számokról szólnak, hanem a kecskeméti gyár dolgozóinak elhivatott, minőségi munkájáról is. A vállalat munkatársai 2012 óta folyamatosan állítanak elő világszínvonalú autókat. Ennek köszönhetőek azok a rangos nemzetközi minőségi elismerések, amelyeket a kizárólag Magyarországon készülő Mercedes-Benz CLA kapott a tavalyi év folyamán két meghatározó piacról.

A vállalat számára 2018-ban is stratégiai kérdés volt a felnövekvő generációk képzése. Szeptemberben megnyitotta kapuit a Mercedes-Benz Academy Kecskemét, ahol a legmodernebb technológiák felhasználásával készítik fel a jövő járműipari szakembereit.