Ismét havi 10 ezer fölött a behozott használt autók száma

2020.07.09. 10:05

Messze már az áprilisi mélypont, már újra tízezer fölött jár a külföldről behozott használt autók száma az országban. A felkapaszkodott import részletesebb adatai odalent, a Jóautók.hu közleményében. 

Ismét havi 10 ezer fölé került a behozott használt autók száma

Májushoz képest 22 százalékkal több import használt személyautót regisztráltak

Idén júniusban a DataHouse adatai szerint 10 828 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 22 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig nem kevesebb, mint 43 százalékos növekedést jelent.

grafik

Ezzel a használtautó-import volumene újra közelíti a járvány kitörése előtt tapasztalt szinteket, a tavaly júniusban mért értéktől már csupán alig 10 százalékkal marad el - magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója - A hazai autópark másik utánpótlási forrását jelentő újautó-piacon nem kevesebb, mint 60 százalékkal nőtt egy hónap alatt az eladások száma: a májusi 6 472 után a most zárult hónapban 10 355 személygépkocsi-eladás zajlott, Itt azonban még bőven van tér a további felzárkózásra, mivel tavaly júniushoz képest az elmaradás továbbra is 24 százalékos.

Az adatokból is jól látható, hogy a vásárlóknak a korábban szokásosnál nagyobb része vásárol új helyett használt autót. Ennek egyik oka, hogy az autógyárak termelésének újraindítása csak fokozatosan tölti újra a raktárkészleteket, a másik ok az, hogy az emberek ebben az időszakban óvatosabban költenek, kisebb hányaduk áldoz a drágábban elérhető új autókra.

A behozott használt autók közel fele öt márka közül kerül ki. A lista élén a Volkswagen áll 11,9 százalékos részesedéssel, a második helyen az Opel található 9,5 százalékkal. A Ford a harmadik helyen áll 9,2 százalékkal, az Audi 6,5 százaléka a negyedik, a BMW 5,7 százaléka pedig az ötödik helyre volt elegendő. A használtautó-import mértéke az idei első félévben 65 081 darab volt, 18 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 79 151-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 55 673 volt, több mint 25 százalékkal maradva el az egy évvel korábbi 74 578-as értéktől.