Magyar fiatalok a világ legjobbjai között

2021.08.05. 10:03

A Hungaroringen rendezik hétvégén az eddigi legnagyobb Formula Student East megmérettetést. A hallgatói konstrukciós versenyen belső égésű, elektromos és önvezető kategóriában feszülnek egymásnak a csapatok. Erős mezőny érkezik Magyarországra, de a hazai fiatalok is kétségkívül a világ élvonalához tartoznak. A versenyről szóló sajtóközleményt hajtás után olvashatják.

A Formula Student East nemzetközi hallgatói konstrukciós versenyt 2021-ben ötödik alkalommal, augusztus 7. és 11. között rendezi meg a Járműmérnökök Egyesülete a Forma 1-es Magyar Nagydíjnak is helyet adó mogyoródi Hungaroringen. Hazánk legnagyobb presztízsű versenypályáján 23 ország 84 csapata indul az idei, eddigi legnagyobb FS Easten. Saját fejlesztésű járműveikkel belső égésű, elektromos és önvezető kategóriákban nevezhettek a magyarországi megmérettetésre.

A Formula Student mozgalom

A versenysorozatot 1981-ben a tengerentúlon hozták létre mérnöki és gazdasági tanulmányokat folytató diákok számára, melynek során egy olyan formula versenyautót konstruálnak, amelyet nem csupán megépítenek, de a piaci bevezetésére vonatkozó koncepcióját is elkészítik. Egy ilyen életszerű projekt egész éves munkát, kitartást, innovatív hozzáállást, elméleti és gyakorlatorientált felkészülést követel a csapatok tagjaitól. A Formula Student tehát kipróbált, agilis szakembereket nevel egy motiváló és komplex kihíváson keresztül, ebből pedig a mozgalmat támogató iparvállalatok is profitálnak a pályakezdők jobb felkészültségének köszönhetően.

Formula Student East

A Formula Student Eastet 2016-ban olyan volt mérnökhallgatók hívták életre, akik korábban versenyzőként és szervezőként is kipróbálták magukat a Formula Student világában, így évtizedes tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatokkal bírnak a szervezés és a lebonyolítás terén. Az FS East és a szervezők célja a kezdetektől fogva egy olyan szakmai verseny megvalósítása, amely az oktatási szempontokat tartja szem előtt és elősegíti a csapatok további fejlődését. Ennek az elkötelezettségnek az eredménye, hogy 2016-ban - az FS történetében elsőként - a Formula Student East eredményei rögtön az első szezont követően felkerültek a mozgalom világranglistájára, 2017-ben pedig az FS East szerepelt rajta a legmagasabb versenyképességi értékkel. Mindez a magas szakmai és műszaki színvonal mellett az első számú európai csapatok részvételének is köszönhető, akik évről évre visszatérő versenyzői az FS Eastnek. A mozgalom világszervezetével közösen meghatározott növekedési ütemet követve a meghirdetett helyek száma folyamatosan bővül, a kezdeti 44-es csapatlétszámhoz képest 2019-ben már 72-en, 2021-ben pedig 84-en kaptak lehetőséget az FS Easten való részvételre. Egyedi módon a nemzetközi versenyek közül, a 2020-as évben kitört pandémia sem állította meg a verseny lendületét: a Széchenyi István Egyetem által összefogva a Formula Student Netherlands versennyel együtt egy virtuális verseny váltotta ki a pályán történő megmérettetéseket Formula Student Online néven. A résztvevő 45 csapat a szervezőkkel együtt életben tartotta a mozgalmat, melynek köszönhető az idei évben regisztrált csapatok számának növekedése.

Forma 1-es nagydíj után a jövő nagydíja

Az FS East fejlődésében az autóipari innovációk integrálásának jelentős szerepe van, 2018-tól kezdve a világszerte is újdonságnak számító driverless, azaz vezető nélküli autók kategóriájában is nevezhettek a csapatok a már eddig megszokott két kategória (belső égésű motoros autók, elektromos autók) mellett. Az autonóm közlekedés fejlesztésének beemelése a verseny - és így a mozgalom programjába - egy olyan előremutató, innovatív elem, amely karakteresen átalakította a verseny profilját. Az önvezető kategória ténylegesen elhozza a közlekedés jövőjét a nagy múltú Hungaroringre, míg az egyetemistákból álló csapatok a jövő mérnökgenerációját képviselve engednek betekintést az autóipar következő időszakába.

Magyarok a világ legjobbjai között

Az idei évben 84 csapat kerülhetett az FS East indulói közé, erre a 84 helyre összesen több, mint 250 versenycsapat igyekezett bejutni a világ minden tájáról. 2021-ben is erős mezőny érkezik Magyarországra, hiszen a regisztrációs listán ezúttal is megtalálhatók Európa legjobbjai. Az FS East emellett kiemelten kezeli a kelet-európai régióból érkezők részvételét, számukra a szervezők fix helyeket tartanak fenn, a regisztrációs folyamat eredményeként végül 15-en kerültek be. Az idei FS Easten részt vevő három magyar induló közt ott van az Arrabona Racing Team és a BME Motorsport belső égésű indulóként, valamint, a BME Formula Racing Team elektromos kategóriában versenyző csapata, akik a szezon versenyein eddig nagyon ígéretesen szerepeltek.

Kövessék élőben dinamikus versenyszámainkat, valamint napi összefoglalóinkat a Formula Student East YouTube csatornáján, valamint Facebook- és Instagram oldalainkon!