Magyar cégek nyernek a villanybringa-bizniszen

2024.05.15. 14:08

  • Németországban már több elektromos biciklit adtak el, mint hagyományos kerékpárt
  • Az elektromos bringák fedélzeti rendszerei új szolgáltatások fejlesztését igényli, ezen a piacon pedig több magyar cég is sikeres
  • A GPS Tuner az elektromomobilitás szoftveres támogatásával foglalkozik bő 10 éve
  • A Microsec és a Commsignia a járműkommunikációs V2X rendszerek fejlesztésében mutat fel eredményéket
  • A V2X talán nem terjed olyan gyorsan, mint vártuk, de részeredmények már vannak
  • Korábban Égéstér-vendégeink is voltak már a Commsigniától, a beszélgetést itt hallgathatjátok meg

Adott három cég, melyek viszonylag kis méretűek, mégis meghatározó innovációkat mutatnak fel a közlekedési iparág világpiacán: ez a Commsignia, a GPS Tuner és a Microsec, melyek a világ legnagyobb járműgyártóival, településeivel és útkezelőivel dolgoznak együtt Budapestről.

Az autóipar nyomában száguld az kerékpáripar

 A kerékpárok és rollerek gyártása évtizedeken át kimerült az acél- vagy karbonszálas vázak és egyéb alkatrészek összeillesztésében, de a járműiparban zajló gyökeres átalakulás ezt a piacot is utolérte. Az elektromos hajtáslánc megjelenése világszerte megnövelte az aktív mobilitás népszerűségét, míg a városokban elérhető megosztott járműflották sokkal hozzáférhetőbbé tették ezt a közlekedési módot. A beépített akkumulátorok és elektromos rendszert kezelő fedélzeti komputerek megjelenése magával hozta azt a lehetőséget is, hogy a gyártók rengeteg új szolgáltatás bevezetésével növeljék a modelljeik vonzerejét.

DSCF1874

A mikromobilitási szektor elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a kerékpárok és rollerek elektromos típusainak megjelenésével, illetve új, eddig nem létező hibrid eszközök kifejlesztésével. Ez mára oda vezetett, hogy az elmúlt évben Németországban több elektromos biciklit adtak el mint hagyományos kerékpárt. A városokat ellepték a bérelhető elektromos rollerek, biciklik és robogók.

Az informatikai megoldások szinte kötelező részévé váltak ezen járművek kényelmes és megbízható használatához. A GPS Tuner ehhez nyújt segítséget olyan applikációk formájában, melyek segítenek biztonságos útvonalat tervezni, elektromos hatótávolságot számítani és kijelezni, valamint akkumulátor töltőhelyeket keresni. Sokszor a járművek beállítása, finomhangolása és szoftverfrissítése is ezen applikációkon keresztül történik.

Kapcsolatban a felhővel és a többi közlekedővel 

A mobilinternet elterjedésével egyre több jármű képes adatokat küldeni a felhőbe, vagy az ott elérhető adatok alapján információkat megjeleníteni a sofőrök, kerékpárosok és rolleresek előtt. Ez a folytonos adatkapcsolat tesz lehetővé olyan szolgáltatásokat, mint a lopásgátló funkció vagy éppen a balesetmegelőző figyelmeztetések. A felhasználók vészhelyzetben történő segítésére is megoldást kínál az informatika: egy kerékpáron futó alkalmazás képes detektálni, ha valaki balesetet szenved és automatikusan értesíteni tudja a mentőket és a hozzátartozókat.

DSCF1876

A Commsignia megoldásai abban segítenek, hogy a közlekedők valós időben el tudják kerülni a váratlan veszélyes helyzeteket. A járművek közötti közvetlen kommunikáció segítségével a balesetmegelőzési funkciók mobilhálózati lefedettség nélkül elérhetők. A Commsignia az autóiparban és a közlekedési rendszerek kiépítésében szerzett tapasztalatait hasznosítva hozta létre azokat az alkalmazásokat, amelyekkel a leggyakoribb közúti incidensek megelőzhetők, például amikor egy kanyarodó autó keresztezi az egyenesen haladó kerékpár útját. A Commsignia megoldásai nemcsak a holttérben lévő kerékpárosok és rolleresek érzékelését segíti, de a városoknak is lehetőséget biztosítanak a veszélyes helyzetek azonosítására, vagy akár arra, hogy előnyben részesítsék a mikromobilitást a lámpás kereszteződésekben.

A közúti biztonság alapja a bizalom

A járművek közötti V2X kommunikációhoz alapkövetelmény a biztonságos és megbízható kommunikáció, ehhez a Microsec nyújt Publikus Kulcsú Infrastruktúra (PKI) keretrendszert. A forgalomban haladva biztosnak kell lennünk abban, hogy a többi közlekedőtől vagy a közúti infrastruktúra által szolgáltatott V2X-alapú figyelmeztetések eredeti és megbízható forrásból jönnek. Ehhez az üzeneteket hitelesíteni szükséges, mégpedig anonim módon úgy, hogy a kommunikációba belehallgatva ne lehessen egy-egy jármű útvonalát lekövetni. 

DSCF1875

A Microsec által biztosított hitelesítésnek köszönhetően nem fordulhat elő, hogy hackerek hamis üzenetek küldésével megtévesszék a közlekedésben résztvevőket, beleértve a bicikliseket és a rollereseket, és viszont, az se fordulhasson elő, hogy a biciklisek magukat busznak vagy mentőnek kiadva zöldhullámot kérjenek a lámpás kereszteződésekben.

A cégekről

A GPS Tuner fennállása 20 évének több mint felét az elektromobilitás szoftveres támogatására fordította legyen szó elektromos kerékpárokról vagy akár elektromos autóról. A GPS Tuner számos nagy céggel működik szorosan együtt, akik a hajtáslánchoz tartozó motort, akkumulátort, vezérlést és kijelzőt fejlesztenek elektromos kerékpárokhoz, így közvetlen rálátása és sokszor ráhatása is van az új fejlesztésekre. 

A Microsec már 40 éve működő, dinamikusan fejlődő vállalkozás, és egyben a hazai informatikai piac aktív szereplője is. Meghatározó magyarországi PKI kompetencia-központ. A cég már több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik az elektronikus aláírás és ahhoz kapcsolódó bizalmi szolgáltatások nyújtásában, európai szinten is nyilvántartott minősített bizalmi szolgáltatóként. A Microsec legújabb és leglendületesebben fejlődő üzletága a V2X PKI, ahol már jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek. Ez az új terület, sok lehetőséget kínál, de sok még szabályozási feladat is, amiben szintén részt vesz a Microsec.

A 2012-ben, Budapesten megalapított Commsignia járműkommunikációs (V2X) megoldásokat fejleszt, nemzetközi tekintetben is a legnagyobb olyan cég, amely ezzel a technológiával foglalkozik. Szoftveres és hardveres megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy a járművek információt osszanak meg egymással és a környezetükkel. Ezek alapján a sofőrök, majd később az önvezető algoritmusok pontosabb döntéseket hozhatnak a forgalmi helyzetekben, így téve biztonságosabbá a közlekedést.