Használt dízel vásárlás

2002.04.14. 22:25

Szerintem, ha nem volt még dízel autód, a kiszemelt gépet mindenképpen vidd el egy teljes körű állapotvizsgálatra olyan szerelőhöz, aki megfelelő rutinnal és hozzáértéssel bír mind a dízel gépek, mind a típust illetően, mert komoly csapdába eshetsz egy rossz döntés miatt!

Tisztelt Autódoktor!
Nem volt még soha diesel autóm, de szeretnék egyet venni. Előbbiből következik, hogy nem tudom mit kell figyelni a vásárlásakor. A cikkeket nézve csak egy diesel Fiat Unoról találtam írást. Nos, ilyen autót szeretnék, mert ez tetszik. Az lenne még a kérdésem, hogy mik a típushibái az autónak, (ami mindig eljön) már ha van ilyen, és a korral járó gondok?
Továbbá, hogy én egy 1.3D-re gondoltam az olcsó fenntarthatósága miatt. Az árak alapján a pénzemből 13-15 éves autóra tellene, tehát 85-88-as évjáratú autó lenne. Megéri inkább egy kicsit fiatalabb autót venni egy pár évvel, vagy inkább rákölteni az "öreg" dieselre, hogy ne legyen vele gond. Vagy nem kell még egy ilyen korban levő autóra költeni?
Továbbá vásárlásnál mit érdemes ennél a típusnál figyelni, megnézni?
Ahogy a hirdetéseket néztem azokra alapozva én a 400-500 ezer Ft-ot tartok reálisnak az autóért. Ön szerint ez sok?
Köszönettel, R. Gábor
(2001. 12. 27.)

Az ilyen korú Unóknál a legkomolyabb gond a karosszéria állapota, mert az aztán tud rohadni! A futóművek és a lengéscsillapítók is eléggé el tudnak hervadni ekkorra. Szerintem, ha nem volt még dízel autód, a kiszemelt gépet mindenképpen vidd el egy teljes körű állapotvizsgálatra olyan szerelőhöz, aki megfelelő rutinnal és hozzáértéssel bír mind a dízel gépek, mind a típust illetően, mert komoly csapdába eshetsz egy rossz döntés miatt! Ha találsz ilyen segítséget, tőle kaphatsz tanácsot az üzemeltetési és vezetési módot illetően is. Mind a két dolog más világ a benzineshez képest.
Tehát: egyedül ne dönts, mert aztán verheted a fejedet a falba és csatlakozhatsz a dízelutálók táborához! Pedig egy helyes döntés esetén tényleg mérhetően kevesebb lesznek az üzemeltetési költségeid!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.