Volvo peres abroncsok

2002.04.24. 14:21

Aki nap, mint nap ezzel foglalkozik, nagyobb áttekintéssel rendelkezik ezen téren. Annyi biztos, hogy a te kocsidra /55-nél alacsonyabb gumit nem tennék, még a legóvatosabb vezetési stílus esetén sem!

Hello Doki,
A problémám a következő. Egy V40-es Volvo tulajdonosa vagyok, mely alatt 15-ös alufelnik vannak téligumival (195/55/R15).
Lassan beköszönt a tavasz és én beruháznék nyári gumikra, ugyanis a régiek lefutottak. Az autót eredetileg 16"-os felnikkel vettem (szintén alu) 205/50/R16-os gumikkal.
Terveim szerint ilyen paraméterű gumikat tennék föl rá újra (az ár miatt gondolkodom tavalyi/kifutó modellekben is), előtte azonban kikérem a véleményed.
Kétségeim a következők miatt vannak (egyben kérdések is):
- az autót 50-50 arányban használom Budapesten és országúton, a budapesti utak állapotát gondolom nem kell ecsetelnem. A nagy(obb) kerék tudomásom szerint jobban elnyeli az úthibákat, azonban a peres gumi kisebb csillapítást enged.
- országúton/pályán néha haladni szoktam, ezért fontos a stabilitás
- a 40-es Volvóknak köztudottan gyenge a futóművük, a fenti tény (?) tükrében érdemes-e ezzel foglalkozni vagy inkább a 15"-ösre vegyek gumit?
- a jelenlegi gumimárkák közül mit javasolsz, javasolsz-e egyáltalán valamit? - érdemes-e kifejezetten esőgumit vennem, vagy szimpla nyári megfelel?
Ha időd engedi, kérlek válaszold meg a kérdéseim.
Hálás köszönet előre is!
Üdv, Tamás
(2002. 02. 12.)

Nem vagyok polihisztor, emiatt javaslom fordulj egy olyan gumiszerelő műhelyhez tanácsért, ahol forgalmaznak is gumikat és keréktárcsákat. Aki nap, mint nap ezzel foglalkozik, nagyobb áttekintéssel rendelkezik ezen téren.
Annyi biztos, hogy a te kocsidra /55-nél alacsonyabb gumit nem tennék, még a legóvatosabb vezetési stílus esetén sem!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.