Olajos Vento hűtő

2002.06.28. 09:43

Nem fogyaszt sokat, nem melegszik túl, a vízcsövek nem rendellenesen kemények, de gondolom, hogy ez az olajozás nem rendeltetésszerű.

Szia Doki!
A múltkoriban megijedtem, amikor sokáig nem volt frissítés, már majdnem azt hittem, megszűnt a rovatod, amit mindig szorgalmasan olvasgatok, bár eddig nem volt megoldhatatlan problémám.
De most lett, illetve vettem magamnak.
A páciens egy 1993-as Vento, 1.9-es szívódízel. A gondom az vele, hogy olajos a hűtővíz.
Egyébként jól megy, nem fogyaszt sokat, nem melegszik túl, a vízcsövek nem rendellenesen kemények, de gondolom, hogy ez az olajozás nem rendeltetésszerű. Mi lehet a gond, mekkora költség a javítás? Hol kezdjem a hibakeresését? Hengerfejtömítés, gátszakadás, ne adj Isten blokkrepedés?
Az autóban 127 ezer km volt, amikor vettem, én mentem vele 2000 km körül, de gyanítom már ilyen volt a vásárláskor is, csak nem vettem észre. Mennyi esély van rá, hogy meg lehet állapítani, mikor keletkezett a hiba? Meddig lehet így menni vele, hogy jóvátehetetlen károsodást ne szenvedjen?
Bocs a sok kérdésért, ha tudsz válaszolj gyorsan légyszi!
Köszönettel, Zemlényi Zsolt
PS: Ja az autó adatai: Alvázszám: WVWZZZ1HZPW0xxx
Motortípus: 1Y, azt hiszem, de a motor AF-es, csak az autó "matricáján" ez szerepel motorkódként.
(2002. 05. 02.)

Kedves Zsolt!
Jól gondoltad, hogy az olaj a hűtőben valóban nem rendeltetésszerű.
Kérdéseidre csak a motor megbontása után kapsz választ. A hengerfej levétele után, ha szerencséd van csak egy "sima" hengerfejtömítés problémát állapítanak meg. Ilyenkor a víztér és az olajtér közti tömítettség szűnik meg. Rosszabb esetben sajnos akár a hengerfej, akár a blokk is megrepedhetett.