Kicsi a Golf hűtő?

2002.07.02. 09:30

Kezdtük a termosztát cseréjével, ékszíj csere , vízpumpa ellenőrzés, és odáig jutottunk, hogy országúton már normál a hőmérséklet, de jaj a belvárosi dugóban.

Szia Doki!
Van egy Golf II. 1.8-as autóm. 2 éve vagyok boldog tulajdonosa, de a nyár beköszöntével ez a szerelem egyoldalúvá válik. Ez abban nyilvánul meg , hogy a nyaram szabadidejében keresem a hiba okát miért is melegszik a motor túlzottan. Szerelőtől szerelőig járok, azok mindig megnyugtatnak ,hogy megoldják a problémát de a meleg beköszöntével a hiba ismét előjön. Kezdtük a termosztát cseréjével, ékszíj csere , vízpumpa ellenőrzés, és odáig jutottunk, hogy országúton már normál a hőmérséklet, de jaj a belvárosi dugóban. Az autó 1987-es nem injektoros. Az egyik szerelő azt állította ,hogy az 1.6-os Golf hűtője van benne ami kicsi. Nagyobb volna a gyári. Talán tényleg ez a probléma?
Tibi
(2002. 05. 02.)

Szia Tibi!
A hibát én is a hűtőnél keresném (főleg, mert a többi alkatrészt már kicserélték) . Viccen kívül a hűtő kapacitása valóban okozhatja a problémát. De a vízkövesedés, elszennyeződés is. A szennyeződés a hűtő vékony kapilláris járataiban kis hőleadást eredményez, így kis terhelésnél (pl: autópálya) a hűtés még elégséges, de a városi dugóban már nem.
Ezt Te is könnyen leellenőrizheted: ha a hűtő teljes területén egyenletesen meleg, és nincsenek foltokban nagyobb hőeltérések, akkor nincs a hűtő eldugulva (de attól még lehet kicsi) . Nem tudom, hogy a szerelők ellenőrizték-e a hűtőventillátort, ugyanis míg autópályán megteszi a menetszél, addig a városban a ventillátor segítsége nélkülözhetetlen.
Ezen ellenőrzések elvégzése (esetleg javítása) után remélem problémád megszűnik.