Folyton elromló Peugeot 206

2002.08.12. 09:20

A gépkocsit meg szeretném tartani, de nem szeretném, ha pl. 1 éves kora után kijönne valamilyen komolyabb hiba (amikor már nem ingyenes a javítása). Van-e arra mód, hogy a márkakereskedőnél kezdeményezzek egy becserélést egy ugyanilyen felszereltségű gépkocsira, mert egy fél éves, keveset futott (6800 km) gépkocsinál eléggé szembetűnők ezek a problémák?

Tisztelt Uram!
A következő probléma miatt kérném a tanácsát.
2001. októberében vásároltam egy új Peugeot 206 Color Line 1.4 gépkocsit (Peugeot márkakereskedőnél).
A gépkocsival kezdetben, tehát novemberig (!) nem is volt probléma, majd egyszerre csak elkezdett rángatni félig meleg motornál (70 C-nál). A szerviz nagyon készséges volt és megvizsgálta az autót, majd kicserélte - ingyen - a gyújtásvezérlő egységet. Március elején kezdett el ismét rendetlenkedni a motor, a korábbi tünetekkel, valamint nyikorgott a szervokormányom. Bevittem a szervizbe, ahol ismét készségesek voltak és kicserélté a kormányszervót, majd a fordulatszám-jeladót. Most jó a gépkocsi, de nem tudom, hogy mi fog következni!
Mit tanácsol, az állandó szervizbejárás helyett?
1. Adjam el a gépkocsit és ne foglalkozzak ezekkel a problémákkal. (A gépkocsi szervizkönyvébe nem került beírásra semelyik alkatrész-csere sem!).
2. A gépkocsit meg szeretném tartani, de nem szeretném, ha pl. 1 éves kora után kijönne valamilyen komolyabb hiba (amikor már nem ingyenes a javítása). Van-e arra mód, hogy a márkakereskedőnél kezdeményezzek egy becserélést egy ugyanilyen felszereltségű gépkocsira, mert egy fél éves, keveset futott (6800 km) gépkocsinál eléggé szembetűnők ezek a problémák? Mi lehet erre a megoldás?
A javításokról nem készült bejegyzés, így csak az aktuális állapotról lehetne felvenni "látleletet".
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Cs. Tamás.
(2002. 04. 22.)

Tisztelt Tamás!
Ugyan csak, mint autódoktor tudok beleszólni a témába, de véleményem szerint semmilyen jóslásokba nem lehet bocsátkozni az autó jövőbeni állapotát illetően. Ellenben mindenképpen ajánlanám, hogy még a garancia lejárta előtt csináltasson egy állapotfelmérést (ha úgy dönt, hogy megtartja az autót), és ragaszkodjon hozzá, hogy az elvégzett javításokat vezessék be a szervizkönyvbe. Ugyanis ezekre az alkatrészekre a magyar jogszabályok értelmében újabb egy év alkatrész garancia vonatkozik. A becserélést illetően úgy gondolom, hogy semmiképpen nem járna jól, mert az új autók az első 1 évben vesztenek értékükből a legtöbbet, így Ön csak ráfizetne.