Nyiszogó féltengely

2002.09.19. 15:55

Mindenképpen utána kell járni a zajforrásnak, mert ez nem természetes.

Kedves Doki!

1989-es 75 i.e. (1500 köbcentis, motorszáma: 149C10006645594) Fiat Unóm van.
Kanyarban morgó hangokat hallottam a futómű felől, felújítattam a féltengelyeket. Most, hogy visszakaptam a szerelőmtől az autót, éktelen sírást hallok a jobb oldali féltengely hátsó gumiharangjából. Levettem többször a kereket, ha forgatom a tengelyt súroló, kaparó, nyikorgó hangokat hallok. Mint amikor gumi érintkezik másik gumival, vagy fémmel.
Kénytelen vagyok gyorsan hajtani, mert úgy nem hallom a sírást, de ha lassabban megyek, netán fékezek és csak gurulok, majd megőrülök a zajtól. A szerelőm azt mondta: nincs semmi baja, de ha ragaszkodom hozzá, szétszedi és elviszi a féltengelyesekhez. Nem nagyon van rá időm. Mi lehet a hang oka, lehet, hogy egy számmal nagyobb a porvédő gumi?
A legzajosabb akkor, ha benedvesedik, esős, latyakos időben. Vagy természetes, meg kell szokni. Akkor lesz ciki, ha el akarom adni és elkezd nyávogni.

Válaszát várva,
Biró Csongor

Kedves Csongor!

Mindenképpen utána kell járni a zajforrásnak, mert ez nem természetes (bár ha elég hangos a rádió nem lehet hallani).
A hangot valóban adhatja a nem megfelelő méretű gumiharang. Persze ennek a javítását a szerelőnek garanciában kell elvégeznie, így az ebből fakadó későbbi hibáktól mentesül, és így az eladásnál sem lesz ciki.