Rover 620 forralja

2002.11.25. 10:04

Az autó hosszas dugó esetén forralja a vizet. Viszont ha a klíma működik, akkor nem jelentkezik a probléma.

Hello Doki!

Van egy 1997-es Rover 620Ti-m, ami hosszas dugó esetén forralja a vizet. Viszont ha a klíma működik, akkor nem jelentkezik a probléma. Légyszíves mondj nekem valami bíztatót, azon kívül, hogy "Hajrá!".
Köszi

Doki2 (Feri): Hello!
Rendben, csak előre!
Komolyra fordítva a szót, ha az autó más esetekben nem melegszik csak dugóban, valószínűleg a hűtőventillátorod nem kapcsol be. Ami lehet ventillátor, de akár kapcsoló hiba is. Konkrétan nem tudom, hogy ennél a típusnál a hűtőventillátor gombája hol helyezkedik el, de szerintem itt keresendő a hiba.
Ellenőrizni azért nem ártana a hűtőventillátor biztosítékát, valamint a relét sem. A hűtőventillátor motorja nagyon ritkán hibásodik, de ez sem kizárt. Amikor a klímát bekapcsolod, a hiba azért nem jelentkezik, mert a klíma ventillátor a vízhűtőt is hűti, ezáltal nem melegszik túl a motor, folyamatos haladásnál pedig a menetszél teszi ugyanezt.

Doki1 (Attila):
Csatlakozom az előttem szólóhoz!
Ha a klímát bekapcsolod, a nyomáskapcsoló is indítja a klímaventillátort, ami biztonsági okokból úgy van méretezve, hogy egyedül is elbírja a dolgát! Mielőtt belebújnak a kocsiba, azért mosasd ki a klímahűtő és a motor vízhűtője közti teret, mert itt igencsak meg tud gyűlni az őszi lomb, a nyári bogárkrém és a por keveréke. Nem lebecsülendő dolog! Ez egymagában is okozhatja a bajt!
A motor felőli hűtőventillátor működését azért ellenőrizni kell! A patronja a hűtőben van, de nem hagyományos vezérlési elven működik, tehát csak olyan babrálja, aki evett már ilyet!