Porlasztós Toyota vacak újraindítása

2002.12.02. 22:58

Hideg indításkor pöccre indul a motor. Ha már melegen leállítom, és pár percen belül újraindítom akkor nincs gond, ismét pöccre indul. Azonban ha már negyed óránál többet állt a motor, akkor utána csak nehezen, nagy gázadásra hajlandó elindulni.

Tisztelt Autodoktor!
Van egy 1992-es Toyota Corolla Liftback-em (kifutó modell 92-ben). 1.6 -os karburátoros, 4A-F a motor típusa. Katalizátor nincs benne, akkor gondolom lambda szonda sincs (bár ebben nem vagyok biztos).
130 000 km van benne.
A probléma a következõ: Hideg indításkor pöccre indul a motor. Ha már melegen leállítom, és pár percen belül újraindítom akkor nincs gond, ismét pöccre indul. Azonban ha már negyed óránál többet állt a motor, akkor utána csak nehezen, nagy gázadásra hajlandó elindulni. 3-4 óra elteltével, a motor ismét pöccintésre indul. Az olajat egyáltalán nem eszi, és 95-ös, néha 98-as benzint tankolok bele.
Hol lehet a probléma? Segíthet e a benzinkutakon kapható olajadalékok, benzinadalékok valamelyike?
Köszönettel, Pálffy Péter
(2002. 07. 16.)

Ha katalizátor gyárilag nincs a kocsiban, lambda szonda sincs. Ez biztos!
Egy alapos porlasztó tisztítás és ellenőrzés után biztosan elmúlik a jelenség. De olyan nyúljon hozzá, aki "evett" már ilyet! Ellenkező esetben nem biztos, hogy a japán karburátor minden titkára rá fog jönni.
Bár Ez a motor egy AISAN rendszerű üzemanyag ellátó rendszerrel van szerelve (ami egy elég komoly és megbízható porlasztó!) igényel némi gondozást és időnként állítást is. Ugyanis üzemmeleg motort leállítva, 15-20 perc után újraindítva már a hőmérséklete esik annyit, hogy a szivatórendszer minimális segítségére szüksége volna a gyors induláshoz. Illetve a fúvókák olyan kicsik, hogy már egy minimális lerakódás is éreztetheti ilyen módon hatását.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértõnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötõdõ korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelõ, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.