A Skoda 120 benyeli a 12 litert

2002.12.04. 08:34

Ellenőrizni kell, van-e termosztát a motorban és működik-e megfelelően? Beállítani a szelephézagokat, a gyertyákat, a megszakító állapotát, hézagját, az előgyújtást és a gyújtásszabályzók működését. Ha mindez lelkiismeretesen és megfelelő alapossággal megvan, már csak a vezetési stíluson múlik a megfelelő fogyasztás.

Hello
Ez itt egy Skoda 120L kb. 12 literes fogyasztással. Mit tudsz nekem tanácsolni?
Fenti érték a városi fogyasztás, az autó amúgy megy rendesen, semmilyen egyéb gond nincs vele.
Előre is köszönettel, Mester József
(2002. 07. 16.)

Ha ez a városi fogyasztás sok rövid útból, és közte akkora várakozásokból tevődik össze, hogy közben a motor kihűl. Sőt még csúcsforgalmi menet is van benne, akkor csak annyit tudok tanácsolni, hogy tankolj, vagy menj metróval!

Félre a hülyeséget! (Csak félig volt az.) Mindenesetre egy alapos motor ellenőrzés, beállítás nem ártana!
Ellenőrizni kell, van-e termosztát a motorban és működik-e megfelelően? Beállítani a szelephézagokat, a gyertyákat, a megszakító állapotát, hézagját, az előgyújtást és a gyújtásszabályzók működését. (A vákuumost és a röpsúlyost is!)
Kitisztítani és beállítani a porlasztót, ellenőrizni, az AC-pumpa membránja nem ereszti-e át a benzint a motorolajba? Ez komolyabb gondot is okozhat később, mint a túlfogyasztás, megszűnhet a kenés!

Majd, ha mindez megvan, össze kell állítgatni megfelelően a motor előgyújtását és az alapjárati keverékképzést (CO-érték). A fordulaton mért CO-értéket már a porlasztó tisztításakor, úszószintjének beállításakor, valamint fúvókaméreteinek megválasztásakor "beállítja" a szerelő. Ezt csak ellenőrizni kell, ill. ha nem megfelelő, megkeresni és megszüntetni az okát.

Ha mindez lelkiismeretesen és megfelelő alapossággal megvan, már csak a vezetési stíluson múlik a megfelelő fogyasztás.
Ezt sem szabad alábecsülni, mert városi forgalomban a megfelelő vezetési technika alkalmazása, (Felesleges túlhúzatások elkerülése, piros lámpa előtt kigurítás, megfelelő sebváltó kezelés a motor fordulathoz képest, 20-25 százalékos fogyasztásingadozást jelenthet, egy jól beállított autó esetében!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.