Suzuki szelepállítás II.

2002.12.10. 16:33

Az autó 1998-as és 70000 km van benne, rendszeresen szervizelt. A szervizkönyvben sincs benne, hogy állítottak volna rajta. A szerelő szerint nem baj ha így zörög!

Tisztelt doktor úr!
Egy Suzuki Swift Sedan 1.3 GL tulajdonosa vagyok. Az utóbbi időben feltűnt, hogy nagyon hangos a motor. Már több Suzukit is megnéztem, de egyiknek sincs ilyen hangja. Egy ismerős autószerelő mondta, lehet, hogy a szelephézag beállításával van a gond. Az autó 1998-as és 70000 km van benne, rendszeresen szervizelt. A szervizkönyvben sincs benne, hogy állítottak volna rajta.
A szerelő szerint nem baj ha így zörög!
Kérem a szíves segítségét!
Köszönettel, Norbert

Bár most ment le néhány napja egy ilyen Suzuki, nem hagylak kétségek közt, neked is külön levésem.
Nem tudom, miféle szerelő az, aki nem ismeri meg a szelepek jellegzetes hangját? Mindenképpen hamar be kell állítani a hézagokat, mert elmaradása esetén a vezérmű tengely és a himbák károsodhatnak annyira, hogy cserélni is kellhet! Az pedig az állításnak árban a 20-25-szöröse. Tízezrek, a te zsebedre.

Tapasztalataim szerint 30-40 000 km-enként szükséges az utánállítás ennél a motornál. Javítok 12 darab taxiüzemben futó Suzukit. Ezek közt van olyan amelyik még 300 000 km után is csendes, és az olajat sem eszi komolyan, mérhető módon. Megfelelő gondozással ez a motor tényleg hosszú élettartamú lehet!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.