Indításkor kopogó Vectra

Az Autódoktor válaszol

2002.12.13. 10:26

Ha megfelelő olajszint mellett is csinálja, meg kell bontani a motort, és ellenőrizni a főtengely fekvő- és hajtókarcsapágyainak állapotát, valamint az olajpumpát! Ne halogasd sokáig, mert komolyabb bajt is okozhat!

Kedves Doki!
Az autómmal (Opel Vectra A 1.6i 8 V 1991) az alábbi problémám lenne: hideg motor indításakor kb. 0,5-1 sec ideig világít az olajnyomás jelző lámpa és közben a motor is kopog. Ha ezután leállítom, és ismét indítok, már nem csinálja, és meleg motornál sem. Ez természetes vagy valamilyen kezdődő hiba, kopás előjele?
Tisztelettel, István

Semmi esetre sem üzemszerű! Nézd meg az olajszintet és ha kell, tölts utána!
Ha ettől nem javul, mindenképpen meg kell bontani a motort és ellenőrizni a főtengely fekvő- és hajtókarcsapágyainak állapotát, valamint az olajpumpát! Ne halogasd sokáig, mert komolyabb bajt is okozhat! Most van abban a stádiumban a dolog, hogy még viszonylag kisebb költséggel javítható.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól, japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.