Dacia turbo visszatér

2002.12.16. 22:35

Az első 5 kövérgázas húzatáskor egy-két hajtókar rögtön elszakadna. Ha mégsem, a kuplung felcsavarodna a nyelestengelyre. Ha mégsem, a váltó morzsákra törne. Ha mégsem, a féltengelyekért, és a benne lévő golyókért vissza kéne sétálni kicsit. Vagy mindez egyszerre történne!

Hello!
Olvastam a Neten valahol, hogy Gordini egy Renault 12 turbo-val versenyzett évekig. Volt benne egy 1.6-os motor, "felturbozva" 160 LE teljesítményűre, ZR márkájú váltóval. Hogyan lehetett ezt megcsinálni? És a TLX-es, Berlina fantázianevű Dacia-nál van lehetőség hasonló tuningra? Mert egy kicsit kevéske a 65 LE. És vajon milyen tárcsafékre kell(ene) cserélni a gyári elsőket? A hátsó dobfékeket is ki lehet cserélni tárcsafékre?
Köszi, András
(2002. 07. 25.)

Persze, mindent fel lehet piszkálni. A jó öreg pitesti lopakodót is fel lehet turbósítani, de a művelet még két-három másik árába kerül, mert:
- A gyári alkatrészei a motornak ezt a 65 pacit sem sokáig bírják.
- A turbó maga sem egy olcsó alkatrész, és a turbós motor dugattyúi, gyűrűi, égéstere, vezérmű tengelyének fokolása, olajzó rendszere, főtengely csapágyazása stb. teljesen más, mint egy szívó motoré.
- A kipufogó csonkot a turbóhoz illesztve legyártani sem két forint
- Aztán építeni kéne egy teljes kidörrenő rendszert.
- Kitalálni hozzá egy injektort, de turbós elektronikával, stb.
Ha mindezt beruháznád, az első 5 kövérgázas húzatáskor egy-két hajtókar rögtön elszakadna. Ha mégsem, a kuplung felcsavarodna a nyelestengelyre. Ha mégsem, a váltó morzsákra törne. Ha mégsem, a féltengelyekért, és a benne lévő golyókért vissza kéne sétálni kicsit. Vagy mindez egyszerre történne! Ugyanez a szitu, ha kompletten össze lenne házasítva a műsor egy R5 Alpin turbo motorral. Ja, és a gömbfejek is kiszakadnának már a második órában.
Egyébként nem hiszem el, hogy komolyan kérdezted ezt a dolgot!
Ha mégis, na az meleg buli! De a válaszom azért hiteles és helytálló. Csak neked!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól, japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.