Seat Cordoba rezonancia

Az Autódoktor válaszol

2003.01.12. 09:26

A rezonancia meleg motornál kissé csillapodik, de néha melegen is erőteljesen remeg és a remegést a kaszni elég rendesen felerősíti. Természetesen visszavittem a szerelőhöz, mire ő kicserélte az első motorbakot és egy váltóbakot.

Tisztelt AutóDoki!
A levelem egy kicsit hosszú lesz, ezért már most elnézést kérek.
Van egy '95 májusi 1.4-es Seat Cordobám. Tavaly februárban vettem 73 ezer km-rel. Azóta történt néhány javítás az autón:
- Hidrotőkék cseréje (hidegen nagyon hangosan zakatolt)
- Dugattyúk cseréje (a hidrotőkék cseréjénél derült ki, hogy bemaródások vannak a dugattyúkon)
- Hátsó motorbak és váltóbak csere (rendesen szétfoszlottak)
A javítást nem márkaszervizben végeztettem, mert őrült drága lett volna. Mióta elhoztam a szerelőtől, folyamatosan rezonál az egész autó (a javítások előtt melegen teljesen csendes volt). A rezonancia meleg motornál kissé csillapodik, de néha melegen is erőteljesen remeg és a remegést a kaszni elég rendesen felerősíti. Természetesen visszavittem a szerelőhöz, mire ő kicserélte az első motorbakot és egy váltóbakot (nem tudom összesen hány van). A motor azóta is ugyanolyan ingatag.
Ezenkívül negyedik és ötödik fokozatban ha elveszem a gázt vagy gázt adok, hallatszik egy fémes csattanás a motor felől.
A szerelőm azt mondta, hogy a Volkswagen családnál ez a rezonancia megszokott dolog, de én ezt nem tudom elhinni. A csattanásra azt mondta, hogy a differenciálmű kopása okozza.
Az igazság az, hogy már nincsen képem többször visszavinni a szerelőhöz az autót, de nagyon szeretném, ha ezek a dolgok meg lennének javítva, ha van értelme.
A kérdéseim:
- Lehetséges, hogy egy 73 ezer km-t futott autónak ennyi baja legyen, vagy átvertek?
- Mi lehet a rezonancia és a csattogás oka?
A válaszodat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Gyula

Mindenképpen van értelme a javítás befejezésének, de néhány dolog nem világos előttem! A hidrotőkék cseréjéhez nem kell a motort olyan mértékben bontani, hogy a dugattyúk láthatóvá váljanak. Elég levenni a szelepfedelet és a vezérmű szíjat. Utána már a vezérműtengely bontható kifelé. A hengerfej a helyén marad, és erre a motorra nem is jellemző, hogy a dugattyúkat csereberélni kelljen. Úgy 200 000 km-ig.
Gázadáskor, illetve elvételkor a fémes csattanás valóban arra utal, hogy a három tartó bak közül, (két motor- és egy váltó tartó) legalább az egyik el van ficcenve! Pedig a leírtakból ítélve összesen a háromból négy bak lett cserélve! Ettől aztán a hirtelen erőhatás változás miatt a motor-váltó egység hirtelen nagyot mozdul, akár akkora is lehet ennek a mértéke, ami a kipufogó rendszert is annyira megránthatja, hogy az a karosszériához is odaverődhet. Tehát szerintem ennyi viszontagság után egy másik szerelőt kellene keresni, és pártatlan véleményt kérni tőle a fentiek fényében. Gyanítom, és a karosszériára átvitt rezgés is erre utal, hogy most már előbb-utóbb tényleg cserére kerül a rossz tartóbak a kifizetett pénzért cserébe! A diffi ekkora futási teljesítmény esetén ki van zárva, hogy ekkorát lógjon! Ha 5. fokozatban is képes fémes csattanást produkálni, az nem lehet a kiegyenlítőmű, mert akkor már húzatáskor és haladás közben is úgy búgna, mint egy trolibusz a 70-es évek elején! És elmaradna a rezgések továbbítása is a karosszéria felé.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és persze ha olyan a hiba, akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.