Búgó 307-es váltó

2003.03.05. 18:50

A Peugeot 307 SW HDI 110 típusú szgk.-m a kezdetektől erős búgó hangot ad 2. és 3. sebességi fokozatban.

T. doktor!

A Peugeot 307 SW HDI 110 típusú szgk.-m a kezdetektől erős búgó hangot ad 2. és 3. sebességi fokozatban, kb. 20-45 km/h sebességi tartományban, főleg a motorfék használatkor. A hang egyértelműen a váltóból ered, mivel a kuplungot benyomva megszűnik.
A szervizben nem tudnak mit kezdeni vele, már többször visszavittem, ők azt mondják ez Peugeot-os specialitás.Kipróbáltam egy másik ilyen autót, és tényleg abban is ugyanígy szól a váltó.
Csak az a problémám, hogy nem ez az első új autóm, és én eddig ilyet egyikben sem hallottam; így nehezen tudom elfogadni, hogy ez természetes. Persze mikor megvásároltam az 5,5 milliós csodát nem hívták fel a figyelmem erre, hogy egy állandó zenei élményben lesz részem.
T. Doktor Úr, kérem szíveskedjék utánanézni a fent leírtaknak! Várom mielőbbi válaszát és tanácsát!

Köszönettel:
Attila

Kedves Attila!

Sajnos valóban létező hibáról van szó. Nem általános, de nem egy esetben reklamáltak már miatta.
Egy furcsa kis tréfáról van szó, amit a mérnökök magukkal űztek. A váltó illesztése már olyan pontos, amit a fogaskerékgyártás még nem tud követni. A fogak érdesek, egyenetlenek. Persze itt ne arra gondolj, hogy szemmel látható bordák vannak rajta, hanem század-, ezredmilliméteres pontatlanságok vannak. Ezek a kis egyenetlenségek adják a hangot.
Megoldást nyújthat egy váltóolaj csere. Ilyenkor egy kicsit másfajta olajat kell beletenni, mint amivel a gyárból kijön. (TOTAL Transmission BV).

Miklós