Clio II tuning

2003.03.05. 19:09

Ha csak egy kis finomításra lenne szüksége, akkor mindenféleképpen a levegővitelben kéne segíteni a motornak.

Tisztelt Doktor!

Picit optimalizálni szeretném az autóm. Renault Clio II 1.4 16v.
A Forma-1-es autókon láttam hogy a menetszél a pilóta feje felett egyenesen a motor szívotorkába áramlik. Én úgy gondolom, hogy ez nagy sebességnél egyfajtaképpen tölti a motort amitől remélhető valamekkora teljesítménynövekedés vagy mivel a motor könnyeben "vesz levegőt" némi fogyasztáscsökkenés.
Kérdés:
Ha igényesen ezt megoldom az autómon (szúnyoghálót teszek, hogy a nagyobb "piszkok" pl. bogarak ne jöjjenek be) akkor a megoldásnak lesz -e valamilyen előnye a motor dinamikájában?
Illetve milyen veszélyei, káros hatásai lehetnek a megoldásnak? (Sűrűbb légszűrőcsere...)
Valamint a motorvezérlő képes lesz-e a többlet levegőhöz chiptuning nélkül megfelelő mennyiségű benzint adni?
Várom válaszát!

Tisztelettel és köszönettel:
Gilicz Péter

Kedves Péter!

A kérdés az, mennyire szeretné "optimalizálni" az autót?
Ha csak egy kis finomításra lenne szüksége, akkor mindenféleképpen a levegővitelben kéne segíteni a motornak. Azonban, ez a megoldás, amit Ön említ, nem alkalmas erre.
Inkább egy sportlégszűrő lenne az alkalmas. A motorvezérlő elektronikának nem jelent problémát egy ilyen esemény leküzdése. Ezzel a módszerrel elérhet némi fogyasztáscsökkentést vagy teljesítménynövekedést. Amennyiben további finomításra is gondol, akkor bizony bele kell avatkozni egy kicsit a motorvezérlésbe. Igen, chiptuningra gondolok. Persze minden attól függ, mit szeretne elérni, ill. mennyi pénzt szeretne belefektetni.

Tisztelettel,
Ficzere Miklós