Elfolyó hűtővíz és repedt szélvédő

2003.03.07. 18:46

A kérdésem: lehet így a kocsit vizsgára vinni, vagy ki kell cseréltetni?

Tisztelt Doktor úr!

Egy Renault Clio 1.9D első tulajdonosa vagyok, a kezdetektől (1991) én hajtom a kocsit, most 126.000 Km van benne, soha semmilyen komoly probléma nem adódott a kocsival, de mostanában a hűtővíz minden ok nélkül eltűnik a kocsiból (a kipufogó nem csöpög, a kocsi alatt nincs tócsa még hosszabb út után sem), mértékben ez annyit jelent, hogy kb. 100 km után 0,25 l-t utána kell tölteni.
Segítségét kérném, mi lehet a baj. A másik, prózaibb problémám, hogy a szélvédő, ami egyszer már (7 éve) kőfelverődés miatt cserélve volt elrepedt, nem kőtől, hanem az üveges szerint ebben a kocsiban többréteges üveg van és a rétegek elváltak egymástól. A repedés most kb. 25 cm és a jobb ablaktörlővel egy irányban a szélvédő aljától kb. 10 cm-re van. A kérdésem: lehet így a kocsit vizsgára vinni, vagy ki kell cseréltetni?

Előre is megköszönve segítségét:
Palotás Péter

Kedves Péter!

Ez a hűtőfolyadék fogyás bizony már jelentős. Ellenőrizni kéne, hogy nem "dolgozik-e" a motor a hűtőfolyadékba.
Erről legkönnyebben akkor győződhet meg, ha leveszi a kiegyenlítő tartály sapkáját. Ha hab van benne, illetve gázadásra buborékok jelennek meg odabenn, akkor valószínűleg a hengerfejjel van a probléma.
Ha netán hajlamosabb a belső párásodásra, netán fűtés közben édeskés, émelyítő szag jelentkezik, akkor a fűtés szivároghat. Ilyenkor a belső szőnyeg nedvesedése is előfordulhat. Persze semmiképpen sem árt szakemberhez fordulni a hiba megállapítása érdekében.
Repedt szélvédővel nem lehet levizsgáztatni az autót. Mindenféleképpen cseréltetni kell.

Ficzere Miklós