Lancer alapjárati probléma

2003.03.12. 14:22

Az, hogy a számítógép nem ír hibát, nem meglepő.

Tisztelt Doktor úr!

Adott egy '93-as Mitsu Lancer (CB4A) 1,6 16V (4G92). Következô a problémám.
Hidegen beindítás után, miután kikapcsol az "automata szívató" nagyon leesik az alapjárat kb. 3-500-ra és pár másodperc után lassan visszaáll kb. 7-8-ra. Lefulladni nem szokott, csak nagyon leesik az alapjárat. Meleg motornál javul a helyzet, de nem az igazi.
Ha melegen jobban "meghajtom" az autót, akkor tökéletes lesz az alapjárat. Van olyan, hogy hidegen sincs probléma, de ez nagyon ritka. Négyszer néztük meg computerrel, de egyszer sem adott ki hibakódot. Mondtam a szerelőknek, hogy az alapjárati motort kellenne kitakarítani, de erre azt mondták, hogy az egy teljesen zárt szerkezet és nem lehet szétszedni. A szívótorok ki lett tisztítva, lambda szonda hibátlan.

Válaszát előre is köszönöm.
F.Péter

Kedves Péter!

Sajnos az ilyen kérdésekre szinte sose lehet így válaszolni, mivel előfordul, hogy egy hibajelenséget akár 5 különféle hiba okoz. Az ön esetében is hasonló a helyzet.
Csak példaképpen, erre a jelenségre hirtelen: tömítetlenség a szívó ágban (fals levegő), szennyeződött levegőrendszer (pl. szűrő), vízhőmérséklet jeladó, stb.
Az, hogy a számítógép nem ír hibát, nem meglepő. A legtöbb esetben el sem raktározza őket, ha meg mégis, akkor akár egy lefulladást is hibának érzékel. Az alapjárati levegőmennyiséget szabályzó motor valóban egy zárt egység. Ha szétszedjük, tönkremegy. Tisztítani mégis lehet, akár higítóval, akár féktisztítóval. Ártani nem árt, de valószínűleg nem ez lesz a hiba kulcsa. Azt javaslom, hogy mindenféleképpen forduljon injektor szervizhez.

Üdvözlettel,
Ficzere Miklós