Lancia Dedra teljesítménynövelés

2003.03.14. 15:56

A sorokból azt veszem ki, hogy néhány plusz lovat szeretne kicsalni a gépsárkányból.

Tisztelt Doki!

Van egy Lancia Dedra 1,6-osom. (835C1000 a motorkód). Namármost 75 LE, szóval nem sok. Létezik egy 835A1000 jelű 1,6-os motor, ami 90 LE. Ahogy néztem az adatokat (méreteket-furat,löket) nincs különbség a két motor között. Nincsen ötleted, hogy hogyan lehetne kicsiholni belőle a hiányzó pacikat?
Még egy kérdés, olvastam valaohol, hogy a kipufogógáz-visszavezető rendszer ledugózásával több lóerőt is nyerhetek. Ez igaz?

Köszönettel,
Haász Attila

Kedves Attila!

Valószínűleg az üzemanyag ellátó rendszerben lehet a különbség. Azt kellene megnézni, melyikben milyen van, és ezek cseréje eredményezheti, hogy a motor ereje akár elérheti a 90 LE-t is.
A kipufogógáz visszavezetés környezetvédelmi okokból van a motorra szerelve és nem teljesítménynövelésre, ill. a fogyasztás optimalizálására. Kiiktatása (már, ha még működik), jótékony hatással lehet ezen figyelmen kívül hagyott tényezőkre. A sorokból azt veszem ki, hogy néhány plusz lovat szeretne kicsalni a gépsárkányból. Nos erre sok megoldás létezik még. A kérdés az, mennyit enged a pénztárcája?

Tisztelettel,
Ficzere Miklós