Astra tuning turbónyomás növeléssel

2003.03.21. 14:33

A turbónyomás megemelése bevált alap tuningfogás.

Helló Doki!

Az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy 94'-es Astrám 1,7 TDI Isuzu motoros, szeretném egy kicsit feljebb srófolni a turbónyomást. Legalábbis ezt az eljárást ajánlották a szerelők, ha egy kis pluszt szeretnék.
Azt is mondták, hogy így elvileg a fogyasztásom is csökkenhet. Ha jól tudom alapértelmezésben 0,8 Bar a nyomás, és én 1 Barra szeretném feltornázni.
Gyárilag 82 LE, ha fentebb emelem a nyomást mennyi lesz a teljesítménye? Érdemes-e fentebb emelni, és ha igen mennyire érdemes? Mennyiben károsítja az autómat? Ajánlod-e a turbó bütykölést? Én sokat járok egyhuzamban akár 1000-1200km-t is. Jelenleg 140.000 km van benne. Max 140-150 km/h sebességgel járok vele. Metabondal is kezelem az autót(ha ez számít valamit is üzemanyaghoz és motorolajhoz is egyaránt).
Tehát azt szeretném, hogy valamilyen szinten hosszú életű maradjon a motor és a fogyasztásom is javuljon. Bár gondolom az utobbi az álom. Előre is köszönöm válaszod.

Üdv:
Kerezsi József

Kedves József!

A turbónyomás megemelése bevált alap tuningfogás. 0,8-ról 1 barra emelni a nyomást nem okoz igazán károsodást a motornak. Persze csak ha megkapja a motor a többletlevegőhöz szükséges többletüzemanyagot.
Azt, hogy mekkora teljesítménynövekedést eredményez, azt nem tudom megmondani, de érezhető. Mindenesetre előbb keress fel egy turbóst, akivel meg tudod beszélni a részleteket. Ő meg is tudja mérni a töltőnyomást, és nem lesz zsákbamacska az eredmény.

Üdv,
Ficzere Miklós