Ledöglő Partner

2003.03.26. 13:10

Ez a "nem történik semmi" azt jelenti, hogy se egy kattanás, se egy nyekkenés?

Hello Autodoki!

Az a problémám, hogy van egy 3 éves 1,7-es dízel Peugeot Partnerem, 130.000 km-rel. A probléma a következő, néha olyat csinál, hogy nem indul el.
Hidegindításnál nincs semmi probléma, de utána ha bemegyek a városba, és már felmelegedett a motor, leállítom, majd újra el akarok indulni vele, akkor nem történik semmi. Tehát rárakom a gyújtást, bedugom az indításgátlót, kattan egyet ahogy szokott, de hiába fordítom el a kulcsot nem történik semmi. Utána ha várok 20-30 percet akkor elindul a járgány, de előbb nem igazán. Nem mindig csinálja ezt, de egyre gyakrabban.

A másik probléma a kocsival, lehet, hogy az előzővel kapcsolatban van, vagy nincs, nem tudom.
Szóval menet közben szokott néha leállni, általában akkor amikor lejtősre változik az út - ilyenkor uresbe szoktam rakni a kocsit, hadd guruljon - és fékezek egy rövidet, a motor leáll. Ez elég veszélyes tud lenni egy kanyarban, hiszen szervo minden elmegy. Persze rögtön újra tudom indítani, de hát akkor se kellemes ez a tünet. Persze ha gurulás közben nem rakom üresbe, akkor nem történik ilyen, de akkor is érdekelne, miért van ez.
Remélem tudsz segíteni!

Köszi,
Csecsődi Gábor

Kedves Gábor!

Ez a nem történik semmi, azt jelenti, hogy se egy kattanás, se egy nyekkenés?
Ha ez így van, akkor érdemes megnézni az önindítót. Elképzelhető, hogy az ment tönkre. A következő lehetséges hiba a gyújtáskapcsoló, ez okozhatja a menet közbeni leállást is. Végül pedig, ha ezeket kizártátok és mégis fennáll a jelenség, akkor az immobilisert kell ellenőrizni.
Ha a leállás mégsem kapcsolódik a lehetséges hibás alkatrészhez, akkor egy kicsit mélyebb elgondolkozást igényel. Nem gyenge az autó? Nem füstöl? Üzemanyagszűrő mikor volt benne cserélve? Milyen gázolajat tankolsz bele?

Ficzere Miklós