Mercedes vagy BMW?

2003.03.31. 12:43

Gondolom, elődömre gondoltál. Ő volt erősen német autó mániás.

Tisztelt Autódoki!

Tudom, hogy nem szeretsz vásárlási tanácsokat adni, de kérlek tégy velem kivételt. Tudom, hogy Te vagy az Autóguru, főleg német típusokban.
Nos, a problémám a következő: szeretnék egy gépkocsit vásárolni. Két típus közül kell döntenem. Az egyik egy '83-as Mercedes Benz w123 240 D - ezt a tartóssága miatt becsülöm nagyon, hibáiról sajnos nem tudok, mert nem értek hozzá.
A másik - ami jobban tetszik - egy BMW 520i évjárata 1988. Benzin+gáz üzemű, karosszéria jó állapotban, papírok rendben. Hibák, amelyeket még én is észrevettem: a központi zár a vezető ajtajánál nem nyílik, ezért a hátsó ajtót használva lehet csak kinyitni. A klíma gombja elromlott, át van kötve a fölötte lévőre, nincs elektromos ablakemelő, nincs riasztó, van tetőablak.
A kérésem az lenne, hogy írd meg nekem, hogy mennyire rizikós a BMW megvásárlása, illetve mire kell ügyelnem és figyelnem a vásárlás előtti átnézésnél. Pletykák szerint tetemes összegbe kerül a BMW-k fenntartása, ezért kérlek azt is írd meg, hogy mennyire tartós az 1988-as széria és hogy most 2003-ban mire számíthatok.
Mindennemű tanácsodat és véleményedet szívesen venném, mert én csak Rád hallgatok. Előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Boros János

Kedves János!

Gondolom, elődömre gondoltál. Ő volt erősen német autó mániás. Én próbálok semleges képet mutatni.
A választás nem olyan egyszerű, vagy mégis?
A Mercedes dízelmotorja lomha, nem túl takarékos, viszont szinte agyonüthetetlen. A belső kényelmi felszerelése puritán. Nagyon kemény, erős anyagból készült a karosszériája, bár gondolom, a rozsda már kikezdte.
A BMW talán még nem korrodál annyira, hisz fiatalabb. Viszont jóval többet "kajál" a motorja. A gáz miatt a fogyasztás persze kisebb költségekkel járhat, viszont a motor alkatrészeit fokozottabban terheli. Meggyötri a hengerfejet, a szelepeket, a gyűrűket és a dugót is. A hibák, amiket leírtál javíthatók, és valószínűleg nem is túl nagy költséggel.
A két autó szervizköltsége talán a Merci felé billenti a mérleget. Talán ez a pár sor segít eldönteni a kérdést.

Üdv,
Ficzere Miklós