Bejáratás, gumiméret

2003.04.09. 13:34

Az új autó bejáratása, bár a gyártók állítják, hogy nem szükséges, igenis célravezető!

Kedves szerkesztőség!

Két kérdésem lenne mindössze, amiben segítségeteket kérném.
Az első az új kocsik bejáratásával kapcsolatos lenne. Most vettünk egy új Astrát. Bejáratásával kapcsolatosan ellentmondásos dolgokat hall az ember. A helyen ahol vettük, azt mondták, hogy a kocsit az elején nem szabad erőltetni, huzatni stb. A könyvében az van, hogy tempósan kell vele autózni az első 1000 km-en, de a gázpedált max 3/4-ed részig szabad benyomni. Az egyik rokonunknak (aki nemrég vásárolt Lagunát) a szalonban meg azt mondták hogy a kocsit erősen huzatni kell az elején hogy a motor teljes mértékben beégjen, az elvárt lóerők ne vesszenek el egy gyengébb bejáratás miatt, ne LUSTULJON el.
A 75 lóerős kocsitól (ami nem sok, de erre jut) meg teljesen elvárom, hogy az a maximális erő, ami benne rejlik egy ilyen gépsasban az hiánytalanul kijöjjön ha kell. De fél az ember a bejáratás során tempósan hajtani, mert ha nem tesz jót neki akkor drága mulatság (legalábbis nekünk). Hogy kell az autóval az elején bánni (gyorsan, lassan,), és meddig?

A másik kérdésem megígérem rövid lesz.
A kocsi felnimérete: 7.5Jx15 colos (gumiméret:185/65 R15) Könnyűfémfelni kínálatban szinte nincs csak 7x15 colos, vagy 7,5x16 colos van. Alá lehet-e tenni a 7x15-ös vagy a 7.5x16-ös felnit úgy, hogy a gumi ugyanaz maradjon ami az eredetin volt. És ha alá, akkor a 7x15-ös vagy a 7,5x16-os az ajánlott.

Segítségüket előre is köszünve, várva a válaszukat:
Zoltán

Kedves Zoltán!

Az új autó bejáratása, bár a gyártók állítják, hogy nem szükséges, igenis célravezető!
Senki sem fog belehalni, ha egy pár ezer kilométerig nem veszi ki a maximális teljesítményt az autóból. A motor viszont meghálálja.
Senkinek sem kívánom, hogy a frissen vásárolt autója az ellustulás elkerülése végett kitaposott szemmel ténylegesen beégjen. Bizony az ilyen használat mellett jelentősen megnő az olajfogyasztás, és nem normális kopások is fellépnek. Járassa csak be finoman azt az autót!
2-3 e Km után már jobban nyomhatja neki, de igazán 5000 körülig célszerű kíméletesen járni vele.
A felni méretén az első szám (jelen esetben 7,5) a felni szélességét jelöli. A második (15) az átmérőjét adja meg. Mindkettő coll-ban van megadva.
A kérdésére válaszolva csak a 7x15-ösre megy fel az eredeti gumi. A másikra nem lehet feltenni. Nem jelent problémát az sem, hogy 0,5 coll-al vékonyabb a felni, hiszen még így is bőven ráfér a 185 mm széles gumi.

Ficzere Miklós