Elfolyó Clio hűtővíz

2003.06.30. 17:25

Már végignéztem mindent, de sehol sem látom, hogy csöpögne a víz.

Tisztelt Doktor Úr!

Az én nevem Kovács Zoltán, és egy 1996-os benzines Renault Clio 1.2 Rn tulajdonosa vagyok. Nagyon szeretem az autómat. Mondhatni, hogy többet költök rá, mint magamra és a menyasszonyomra összesen.
Persze nem komoly műszaki problémák miatt, hanem csak úgy. Bármi rendellenességet tapasztalok, rögtön viszem a szervizbe. 100.000 km van benne és eddig semmi komoly baja nem volt.
Néhány hete azonban észrevettem, hogy a hűtővíz kiegyenlítő tartályban a vízszint naponta kb. fél centit csökken. (ez kb 25-30 km megtételét jelenti városban)
Már végignéztem mindent, de sehol sem látom, hogy csöpögne a víz. Minden illesztés és csőcsatlakozás jól zár. Az egyik gépészmérnök barátom azt javasolta, hogy csavarjam lazábbra a kiegyenlítőtartály sapkáját. Így nem lesz nyomás alatt a hűtőrendszer. Szerinte ezzel a vízszivattyú tömszelencéjének a hibáját lehet kiszűrni, mert ha csak nyomás alatt eszi a vizet a motor, akkor lehet, hogy ezzel van baj.
Kérem írja meg nekem a szakmai véleményét. Mi a valószínűbb?
Vízszivattyú, vagy hengerfejtömítés csere vár rám???

Kovács Zoltán

Kedves Zoltán!

Ha a vízpumpa folyik, akkor látható a folyás, főleg megállás után.
Ha hengerfejes, akkor pedig bele kell dolgoznia a hűtővízbe, amit apró buborékok jeleznek, esetleg hab. A hűtőfolyadéknak, pedig jellegzetes büdös kipufogógáz szaga lesz.
Érdemes lenne megnézni a fűtést is, nem ott szivárog? Ilyenkor főleg a kocsi belsejében lehet fölfedezni a folyadéknyomokat. Én még megnézném a hűtőt is, nincs-e ott egy apró luk, ahol pont annyi víz szivárog, ami a forró hűtőn azonnal elpárolog.

Ficzere Miklós