Passat kompjúter és klíma

2003.07.22. 03:30

A mérés általában ingyenes.

Tisztelt Autódoktor!

Az lenne a kérdésem, hogy egy 1998-as VW Passat TDI-be, amelyben nincs fedélzeti számítógép, utólag beszerelhető-e, és milyen alkatrészek szükségesek hozzá?
A másik kérdésem az, hogy a manuális klímát a motor leállítása előtt érdemes-e kikapcsolni, vagy nincs jelentősége?
Hogyan lehet megálapítani, hogy a klíma tökéletesen működik-e? Itt arra gondolok, hogy a rendszer rendelkezik-e annyi gázzal, ami a megfelelő hűvös levegő előállításához szükséges?

Válaszait előre is megköszönve, tisztelettel:
L. Richárd

Kedves Richárd!

Sajnos nem tudom megmondani, hogy pontosan mik kellenek a fedélzeti számítógép átépítéséhez. A legegyszerűbb, ha egy olyan autóval együtt szedik szét, amiben van, és megnézik, mivel van több benne, mint a másikban. Persze, akkor sem biztos, hogy elég csak rádugdosni néhány csatlakozót, meg vezérlő elemet. Lehet, hogy egyes állapotjelzők kábelezése sincs benne, az üzemanyagszintmérő nem alkalmas a fogyasztásmérésre, vagy maga a számítógép nem támogatja ezt a funkciót. Sok probléma merülhet fel. Más típusnál már küzdöttem hasonló problémával, nem egyszerű eset.

A klímás autóknál javasolják, hogy megállás előtt egy pár perccel kapcsoljuk ki a klímát, és járassuk nagy fordulaton a fűtőventillátort.
Ezt függetlenül attól, hogy kézi kapcsolású vagy automata a klíma. Nem a kompresszor vagy a motor miatt, hanem a hőcserélőn kicsapódó pára nagyon jó élőhelye egyes gombáknak. Ezek megtelepszenek, és elszaporodnak. Nagyon sok légúti problémát tudnak okozni.
A klíma ellenőrzést pedig a klímásokra kell hagyni! A mérés általában ingyenes.

Ficzere Miklós

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.