Olaj a hűtőben

2003.07.30. 02:00

Sajnos újból megjelent az olaj a hűtőben.

Kedves Doki!

Van egy Mazda 626-os 2.0 dízel öreg autóm (1984-es). Hatszázezer kilométeren felül teljesített eddig gond nélkül.
Pár hónapja olaj jelent meg a hűtővízben. Kicseréltük a hengerfejtömítést (amin semmilyen átégés nem látszódott), és az olajfelvezető csonkon az O gyűrűt. A hengerfejet megnyomattuk és megsíkoltattuk szakműhelyben és mindent rendben talált.
A jelenség továbbra is fennállt, ezért kb. 20.000 km után újra szétszedtük, mindent kezdtünk elölről. A harmadik henger falán óriási kopást észleltünk, ezért kihúztuk a dugót, és tapasztaltuk, hogy az olajlehúzó gyűrű el van törve.
Mivel hattizedes kopás volt a henger falán, felfúrattuk a motort, és új dugattyút, gyűrűsort kapott, valamint új hajtókar csapágyakat (főtengely köszörülése után), és újra meg lett nyomatva a hengerfej, de még új szelepeket és szelepvezetőt is kapott, illetve a szelepfészek is be lett maratva.
Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben lesz. Sajnos újból megjelent az olaj a hűtőben. Gyári fém hengerfejpakolást használtunk, és nem is találtuk rajta egyszer sem átégés nyomát, valamint a hengerfej sem volt egyszer sem gátas, és a hűtővizet sem nyomta ki.
Ezután kikötöttük az olajszűrő alatt lévő olajhütőt, azt remélve, hogy ott kerül az olaj a hűtőfolyadékba. Hiába, a mai napig megy az olaj a hűtőbe. A motor pöcre indult a felújítás előtt is, és most is, akár a legnagyobb hidegben is.
A felújítást autószerelő végezte, tehát szakember, én csak laikusként kicsit értve hozzá segítkeztem. Nem tudom hol juthat újra olaj a hűtőbe, illetve azt gyanítom, hogy a blokkban lévő olaj felvezető furatnál lehet valami repedés. Mondtam a szerelőnek az elképzelésemet, de csak gondolkozott rajta.
Kérlek írd meg a véleményed és a javítási lehetőséget is, mert nem szeretném a bontóba vinni az autót, ha már ennyit költöttem rá, igaz kifogástalanul működik a motor.

Köszönöm előre is!
Ostorházy József

Kedves József!

Ennyi futás után, felújításkor érdemes a blokkot is megnyomatni a hasonló problémák elkerülése végett.
Sajnos bármilyen helyen elképzelhető repedés, igaz, az inkább a víz megjelenésével jár az olajban.
Mindenesetre érdemes megnézni.

Ficzere Miklós

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.