Lusta Vectra önindító

2003.08.13. 15:06

Az autó komoly indítási problémákkal küszködik.

Tisztelt Autódoki!

A beteg egy 1991-es C20NE motorral szerelt Opel Vectra.
Az autó komoly indítási problémákkal küszködik. Indításkor az önindító kb. egy főtengelyfordulatot tud produkálni, ezután magában pörög az önindító, a motor meg sem mozdul. Így csak sokadszori próbálkozás után lehet elindítani a motort (ekkor sem fordít többet az önindító, csak a motor épp be tud ugrani). Meleg motort könnyebb elindítani de akkor is produkálja a fenti jelenséget. Ha elindult a motor, az autó megfelelően működik. Az akkumulátor jó. A kábelek és csatlakozók jók. A feszültség az önindító azon kapcsán, amelyik csak indítózáskor kap feszültséget megfelelő (12V) - könyv szerint legalább 8 V-nak kell lenni. A lendkerék fogazása hibátlan.
Fentiek alapján arra gondolok, hogy a "bendix" (így hívják a mágnest az önindítón?) nem húz be, de ebben az esetben maga az indítómotor sem kaphatna feszültséget, nem? Mi lehet a probléma?

Üdvözlettel:
K. Tamás

Kedves Tamás!

Ez a jelenség egyértelműen a bendix szabadonfutójának hibájára utal. A javítás módja: csere. Nem írom lehetőségnek, mert feltételezem, hogy az önindító megfelelően van rögzítve.

Ficzere Miki