Csikorgó ZX

2003.08.15. 16:15

Én ezen jelenségek alapján a kerékagycsapágyra tippelnék.

Kedves Miklós!

Szóval: a Citroën ZX-et még tavaly tavasszal (akkor vette a lányom) úgy 100-ig eleresztettem a 2/a úton.
Visszafékezésnél a kocsi eleje csillapíthatatlan rezgésbe ment át, egész 40-ig le kellett venni, és így szépen hazaballagtam Dunakeszire. Képzelheti, mit éltem át, pedig vagy harminc éve vezetek. Másnap reggel fel a szerelőnkhöz (főleg Fiat), elmesélem neki. Másnap kész a kocsi, azt mondta, hogy féktárcsákat kellett elöl cserélni, meg betétet is, most már jó lesz.
Nos, azóta vagy négyszer volt a kocsi autómechanikusnál - most már Citroën, de NEM márkaszerviz, mert a felni melegszik. Hol jobban, hol kevésbé, de nyugtalanító. Mostanában pedig a jobb első menet közben nyikorog, mint a kerekeskút vagy mint gyerekkorunkban az öreg bringa. Azt mondja a lányom, hogy ha balra kanyarodik, akkor a kanyar ívén haladva a nyikorgás - visítás - elmúlik. (Ezt csinálta a bal oldalon is).
Érdekesség, ami éppen nem a szoruló fékre jellemző, hogy ha menet közben hozzáérek a fékpedálhoz - de még fékha- tás nincs - akkor a nyikorgás-csikorgás abbamarad!! A bal oldalon jó erős a "futóműzaj", ám azt mondják, nem csapágyas.
Leszedve a kereket a fék kissé lustán enged vissza (karmantyú, porvédő csere volt), ettől is lehet a melegedés, de amikor módom van vacakolni a kocsival, akkor azt tapasztaltam, hogy a melegedés legelőször a tengelycsonk végén kezdődik, a koronásanyánál (a Skodánál ez volt a neve), majd a keréktárcsa-csavaroknál, végül a felni melegszik a peremig.
A csikorgás miatt vagy kétszer leköszörültek a betétből, bezsírozták azt a csapot, amin az egész fékszerkezet mozog, a féktárcsa nem vállas, kis folyadékot ki is engedtek, de a jelenség csak megmaradt.
Csak hümmög a műhely, hogy legfeljebb az egész fékszerkezetet ki kell cserélni (százezer). A csapágy környékét, a féktárcsa méretét, stb... nem akarják megnézni, tudom, macerás, de ha mégsem, vagy nem csak a fék a hibás?? Már kezdek becicásodni. Ha valami ötlete lenne, ami nem úgy kezdődik, hogy cseréljük ki a fél kocsit, szívesen venném.
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Kenéz Andor

Kedves Andor!

Én ezen jelenségek alapján a kerékagycsapágyra tippelnék.
Gondolom, a futóműzaj alatt búgást értett. A fékek "csúszkáinak" a kopása félrekopó betéteket is eredményez. Azonban a tengelycsonknál jelentkező melegedés nem fékproblémára jellemző dolog.

Ficzere Miklós