HDI alacsony fordulaton

2003.08.25. 12:47

A süvítés valószínűleg a turbó hangja.

Tisztelt Autódoktor!

Az esetlegesen okozott hibát megelőzendő kérdezném önt.
Az általános kérdés az lenne, árt-e a motornak, ha alacsony fordulaton megyek vele? Kicsit konkrétabban egy Peugeot 1.4 HDI -ről lenne szó. Ez a motor a specifikáció szerint 1750-es fordulaton adja le a maximum nyomatékot.
Városban azonban a lassítás miatt sokszor visszaesik a fordulat 1200-1500-ra, vagy akár az alá is. Ilyenkor vagy visszavált az ember vagy próbálkozik egy finom gázadással, amire az autó szép lassan meg is indul. Mivel nem vagyok ideges típus, sokszor ez utóbbit választom.
Városon kívül is sokszor megesik, hogy 5-ösben a sebesség 50 Km/h alá megy, és ekkor a fordulat is 1500 alá esik. Ilyenkor persze elmegy az erő, de mivel úgysincs hova menni, mert az út tele van, egy finom gázzal itt is fel lehet tornázni a fordulatot 1750-ig, ahonnan már szépen megy az autó.
Kérdésem ezzel kapcsolatban hogy árt-e ez a motornak? Érdemes-e viszakapcsolni ilyenkor a motort kímélendő? Ha igen, mi az ajánlott fordulat tartomány?
További kérdés lenne, hogy gyorsításkor - azaz amikor a fordulatszám emelkedik, már enyhe gázadásnál is - halk "süvítést" lehet hallani. Mintha a szél fújna nagyon halkan. Ahogy a gázpedál állásának megfelelő fordulatot elérem, a hang megszűnik. Ez normális jelenség? Van ötlete mi okozza?

Tisztelettel:
Tarjányi Tamás

Kedves Tamás!

Igazából nem árt az autónak.
Viszont nem ajánlatos ilyen alacsony fordulatnál erőteljes gyorsítással próbálkozni, mert az fokozott igénybevételnek teszi ki a csapágyazást és a főtengelyt.
A süvítés valószínűleg a turbó hangja.

Ficzere Miklós