Hengerfej kontra chiptuning

2003.10.31. 16:41

Az úgynevezett chiptuning eredményez teljesítménynövekedést...

Tisztelt Ficzere Úr!

Felkeltette figyelmemet a totalcar.hu lapon olvasható egyik levél és a rá adott válasza. Egy 1,4-es 1997-es évjáratú Civic tulajdonosa érdeklődött valamilyen teljesítmény növelő "recept" után.
Ön a kipufogódob cserét és a chiptuningot nem javasolta, de írt egy a hengerfej bütykölésével járó módszerről, engem ez érdekelne vagy esetleg valami más.
Valamint szeretném megtudni, hogy az előzőeket miért nem ajánlja, főleg a motorvezérlő elektronika átírását, mivel a kipufogódob cserén már túl vagyok. Egyébként 1,5-ös 1999-es évjáratú Civicem van. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Posvai István

Ui.: Nagyon tetszik a rovat és a lap, további sikeres munkát!

Kedves István!

A motorvezérlő átírása a befecskendezett üzemanyag mennyiségének növelésével és - bizonyos szintig - a befecskendezés paramétereinek nagyobb teljesítményhez való hangolásával variál.
A második még egész jó, de az elsőhöz bizony több levegő is kéne. Azonban ennek gátat szabnak a hengerfej beömlő keresztmetszete, ill. az áramlási hibák (turbulencia, torló hullámok, stb.). A hengerfejbütyköléssel ezeket próbáljuk kiküszöbölni.
Az úgynevezett chiptuning eredményez teljesítménynövekedést, de igazából a hengerfejbütykölés kiegészítőjeként tudom elképzelni.

Ficzere Miklós

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.