Fiat Uno-töltés

2003.11.03. 14:08

A töltést egy egyszerű multiméterrel ellenőrizheti!

Tisztelt autódoktor!

Édesanyám egy 1994-es 1.0 injektoros Fiat Uno tulajdonosa.
Sajnos az autóban igen gyakran teljesen lemerül az akkumlátor , és a kocsi persze nem indul. Édesanyám főleg hétvégéken használja a kocsit, így én arra gyanakodtam, hogy esetleg a rádió készenléti feszültségigénye meríti le az aksit. Megmértem álló motornál az autó áramfelvételét, de az annyira kevés volt, hogy azzal akár egy hónapig is állhatna a kocsi.
Kérdésem az, hogy nem lehetséges-e, hogy pl. menet közben nem elégséges a töltés, de a visszajelző lámpa nem jelez, és így esetleg nem is állás közben merül le az aksi, hanem épp ellenkezőleg, menet közben? Van-e valami, amit érdemes megnézni, vagy inkább autóvillamossági szerelőt keressek?

Tisztelettel,
Samu Péter

Kedves Péter!

A töltést egy egyszerű multiméterrel ellenőrizheti!
Járó motornál kapcsoljon rá minden lehetséges fogyasztót! Reflektor, fűtőmotor, hátsóablak fűtés, vészvillogó. Ilyen terhelés mellett sem szabad lemennie a töltésnek alapjáraton 12,8 V alá. Terheletlenül 14,3 V közelében kell maradnia.
Ha ez rendben van, akkor az akkumulátort kell ellenőriztetni. Ha van riasztó, az is lemerítheti, bár annak sem szabad egy hét alatt.

Ficzere Miklós