Fiat Punto kábelfúrás

2003.11.26. 14:25

A vezeték átfúrása egy kicsit durva dolog.

T. Autódoktor!

A múlt héten vettem át az új 1.2 8V Punto Actualomat, amelybe rögtön be is szereltettem egy sebességváltó zárat. Sajnos ezt a munkát nem a márkaszervizben végeztettem el, és kifogtam egy figyelmetlen szakembert. A szerkezet fúrásakor sikerült a sebességváltó és a kézifékkar között fekvő kábelköteget telibe találnia, és jó néhány vezetéket el is vágott, többet roncsolt.
Miután figyelmeztettem, összeforrasztotta a szétvált vezetékeket (a roncsolás okozta hiányt kipótolta), és leszigetelte a roncsoltakat. Kérdésem az lenne, hogy milyen vezetékek vannak ezen a részen elhelyezve, azaz mi sérülhetett, ha szakszerűtlenül hárította el a hibát?
További kérdésem az OEBD diagnosztikai rendszerrel kapcsolatos.
A sárga piktogram megjelenik a műszerfalon, amikor áram alá helyezem a kocsit, ha beindítom a motort kb. 1-2 másodperc múlva kialszik. A gondomat az okozza, hogy az autó kezelési útmutatója az egyik helyen azt írja, hogy miután kigyullad a piktogram, néhény másodperc múlva ki kell aludnia (nincs szó arról, hogy a motor beindítása után), míg egy másik helyen arra figyelmeztet, hogy akkor van gond, ha nem gyullad ki, illetve járó motornál kigyullad. Nem tudom, hogy most akkor rendben van-e a dolog.
Válaszát előre is köszönve

Tisztelettel:
G. Péter

Kedves Péter!

A vezeték átfúrása egy kicsit durva dolog. Én biztos felnégyeltem volna az ürgét. Betoldva, forrasztgatva... Most már eső után köpönyeg.
Elvileg a hátsó kezelőszervek, szivargyújtó, hátsó ablakemelő, hangszóró, üzemanyagszint kábelek és típustól függően más szálak is mennek hátra. Egyébként a hátsó lámpa és a tápszivattyú szálai máshol szoktak menni. Valószínűleg nem okoz károsodást a rendszerben a javítás. Ha meg elkötötte, az meg nagy baki lenne, mivel jelölt kábelekről van szó.
A diagnosztikai lámpa jól működik, hiszen igazi tesztet csak a motor beindulása után tud végezni a számítógép. Persze gyújtás ráadása után is elvégzi a tesztet, de indítás után újra tesztel, tehát, ha előtte elalszik a lámpa, akkor is újra fel fog villanni, és pár másodpercig világítani fog.

Ficzere Miklós