Felicia-szervoszivattyú

2003.12.12. 13:25

Talán az ékszíj csúszik, de akkor miért csak betekert kormánynál?

Hello Doki!

Vettem egy használt Feliciát, kicsit több mint 100 ezer km-t futott. 1.6-os motorú. Az első futómű felől furcsa zajok észlelhetők:
1. Haladáskor a bal oldali kerék felől dörgölő hang hallatszik (szakaszosan, mintha a kerékben nyolcas lenne), nagyobb sebességnél gyorsabban, a motorhang sem nyomja el. A szervizben azt mondták, valószínű, hogy a féktárcsa és a fékpofa a kerék forgásakor egy bizonyos ponton összeér a pontatlanság miatt(???).
Szerintük ez nem nagy baj(?!), de szerintem előbb-utóbb valamiféle "kagylós" kopáshoz vezethet. Vagy nem is ez a hang oka?
2.Ha tökig betekerem a kormányt, és gázt adok, a motor felől vijjogó hang hallható, arányosan a fordulatszámmal (mintha egy kiégett turbófeltöltő pörögne), ha leveszem a gázt a hang megszűnik. Talán az ékszíj csúszik, de akkor miért csak betekert kormánynál?

Előre is köszi, Üdv:
Bálint

Kedves Bálint!

Fékezéskor a pedál nem lüktet? Esetleg nem ráz be az eleje? Ha igen, a féktárcsa lehet elvetemedve.
Egyébként érdemes leellenőriztetni a kerékagycsapágyat is.
A kormány alászedésekor hallható hang a szivattyú miatt van. Amikor végállásba tekeri, akkor megfeszül, és nem tudja a hidraulika tovább mozdítani a munkahengert. Megnő a nyomás a rendszerben és leterheli a szivattyút, ami sokkal nehezebben bír körbefordulni, így egy kicsit meg-meg csúszik a szíj.

Ficzere Miklós