Renault: monopoint hiba

2004.01.22. 12:29

Ilyenkor a pedálra kell ütni picit, és a baj megszűnik...

T. Autódoki!

Problémám 2 éve kezdődött. Pár hónapig rendszeresen jártam Belgiumba, mikor is észrevettem, hogy ugyanazon a távon az autó fél-egy literrel tobbet kezd fogyasztani. Majd néha-néha az alapjárat jó mélyre leesett, ahonnan még felhozta magát a gép azért nagy nehezen. Később már egyenetlen volt az alapjárat, néha indítás után le is állt a motor.
Alapjárati szabályzót bontóból cseréltünk, BOSCH, VW, ugyanaz, mint a Renault (96-os 1.4i ECO motor, központis, 150 000 Km van a kocsiban, igazoltan). Probléma maradt, csak más ütemben egyenetlen a motor járása.
Barátom úgy orvosolta a hibát átmenetileg, hogy a pillangószelep csúszkas potméterét kicsit elállította, így hidegen jó magas a fordulatszám, melegen néha felemeli, de aztán végül is beáll, egyenetlenül jár kissé de nem áll le. Menet közben néha érzem, kiviszi a talpam alól a gázpedált, ilyenkor a pedálra kell ütni picit, és a baj megszűnik, fordulat leesik, leáll a robotpilóta.
Az említett potmétert is néztük, cseredarabbal is egyenetlen az alapjárat.
Fals levegőt elvileg nem szív, gyanakodtak ilyenre, hátha az EGR-szelepnél, de olyan ebben az autóban nincs. Gyertyák jók, igaz gyertyakábelt nem cseréltem.
Most már (pár hónapja) néha a műszerfalon kivillan a befecskendezési-hiba jele, ilyenkor ugrik is a fordulat, de kis ütés a pedálra, és visszaáll alapjártra, lámpa elalszik.
Lambda-szonda elvileg jó, nézték. Vezérlőkompjúter is jónak tűnik, azt is nézték, igaz nem Renault-szervizben, de oda én be nem teszem a lábam, mesélhetnék róluk...
Az autó fél-egy literrel többet eszik, de így is országúton 6-6,5, városban hidegben is 7,5-8 a fogyasztás, egyelőre nem éri meg tovább próbálkozni.
Azért ha lenne ötlet vagy hozzáértő szerviz-ajánlat, szívesen veszem.

Köszönettel,
Soos János

Kedves János!

Amit leírt, nem ritkaság.


A pillangószelep-potenciométer és az alapjárati motor hibája szokta előidézni.
Az, hogy kicserélték egy másikra, még nem bizonyít semmit. Magát a potenciométert csak a pillangószelep-házzal együtt lehet cserélni. Külön nem.
Sajnos biztosan megállapítani legtöbbször csak csere után lehet a hibát.

FiczereMiklós