Punto III nem tölt

2004.02.03. 19:24

Karácsony előtt 2 nappal, egy bevásárlás után a kocsi nem indult be.

Fiat Punto III, 1.2 8V Dynamic típusú, 3 ajtós kocsim van, amelyet 2003. október 17-én vettem át a kereskedőnél. Az autó 3 héttel korábban - megrendelés szerint - érkezett az országba.
Karácsony előtt 2 nappal, egy bevásárlás után a kocsi nem indult be. Kiderült, hogy lemerült az akkumulátor. Sokadik próbálkozás után a kocsi mégis elindult, így haza tudtam vele menni. Ismerős szerelő feltöltötte az akkumulátort. Az ünnepek után mentem vele kb. 30 kilométert, utána a Magneti Marelli akkumulátor kijelzője megint lemerülés közeli állapotot - feketét - mutatott.
Arra tippeltünk, hogy valamilyen elektromos hiba miatt menet közben nem tudja magát visszatölteni, sőt, folyamatosan energiát veszít az akkumulátor.
A kocsit január elején tudta fogadni az eladó szalon szervize. 6-án bevittem, teljes átvizsgálást kérve. 7-én felhívtak, hogy rossz az akkumulátor, a gyár engedélyezte a cserét, a kocsi kész, mehetek érte.
Január 7-én kora délután hazahoztam, és nem egészen 24 óra múlva az állítólag új akkumulátor lemerült, a kocsi meg se nyikkant. Telefonon a szerviz utólag bevallotta, hogy nem vizsgálták át a kocsit, mert az elektromos dolgokkal foglalkozó munkatársuk beteg. Persze én is naiv voltam, mert átvételkor nem kérdeztem meg, hogy tényleg alaposan átvizsgálták-e a kocsit, örültem, hogy egy 2 hónapos autónál csak ennyi a probléma.
Trélerrel másik szervizbe szállíttattam, ami ugyan jóval messzebb van, de ismeretség révén remélem, hogy valóban tisztességesen átvizslják az autót - igaz, csak 5 nap múlva, mert akkor lesz szabad kapacitásuk.
Az autóban a felszereltséghez képest csak első és hátsó ködlámpa van, riasztó nincsen. A gyújtás levételével minden elektromos dolog kikapcsolódik, tehát világítást rajtafelejteni nem lehet, a follow-me-home pedig bezárásra elalszik.
Kérdésem, hogy ennyire fiatal kocsi esetében mi okozhat ilyen problémát? Mit tehetek, ha most sem fog kiderülni, mi a hiba, vagy esetleg hetekkel, hónapokkal később megint bekövetkezik? Előző kocsim alap Punto II volt, soha semmilyen hibával.

Köszönettel:
Rácz Ria

Kedves Ria!

Ezeknek a kocsiknak a töltését a számítógép vezérli. Elképzelhető, hogy valamilyen szoftverhiba miatt nem tölt elegendőt a generátor. Az is megtörténhet, hogy valamilyen egység (generátor, csatlakozó, kábel,_) hiba miatt nem tölt.
Sajnos bármely gyártó autóival előfordulnak ilyen hibák.

Ficzere Miklós