Renault 5 GTD: indítási gondok, magas fogyasztás

2004.02.10. 19:05

Van-e rá remény, hogy valaha is jó lesz?

Kedves Autódoktor!

Nagyon nagy kétségek között vagyok, hogy mit tegyek? A következő problémám van.
Van egy 1988-as Renault GTD dízel kocsim, amit 2 éve januárban vettem, és amire elég sok pénzt költöttem eddig (sebváltó csere, féltengelyek, kormánymű csere, kerékcsapágyak, lengéscsillapítók, generátor és önindító javítás, szelepszár állítás), és most már elég jó.
A nagy bajom nekem az, hogy kb. 9,5-10 liter üzemanyagot eszik meg városi és országúti menetben télen-nyáron egyaránt. És ez mindenki szerint marha sok. Direkt azért vettünk kis kocsit, hogy a marha nagy közalkalmazotti fizetésünkből fent tudjuk a 3 gyerek mellett tartani, és hát kiderül, hogy a dízel üzemeltetés drágább mint a benzines.
Tavaly ilyenkor -10 foknál is könnyen indult, most pedig -4-6 foknál is alig bírom beindítani. Egy év alatt kb. 12.000 km-t tettem meg, lehetséges-e az, hogy annyira tönkrement a motor?
A motor egyébként nem füstöl, nagyon szép hangja van, két olajcsere között kb. 0,5-0,8 liter oilajat kell hozzá önteni. A szomszédom azt mondta, hogy a reggeli indításnál az átlátszó résolaj csőben buborékok vannak, és az szerinte azt jelenti, hogy valahol fals levegőt szív. Emlegetett egy olyat is, hogy az adagoló szárnyszivattyúja ment tönkre. Szerinte is és egy másik szaki szerint is adagoló hibája az oka a nagy üzemanyag fogyasztásnak.
Egyébként tavaly áprilisban az adagoló volt javítva amiért 7000 Ft-ot fizettem. Félek, hogy akkor csak egy tisztítás történt és nem lettek kicserélve az esetlegesen elkopott alkatrészek. Nem olyan régen egy adagolóst megkérdeztem, és azt mondta, hogy kb. 25-28 ezer forintért megcsinálná nekem.
Csak én már teljesen tanácstalan vagyok, hogy belemenjek-e egy újabb nagyobb költségbe, és mi van ha mégsem esik lentebb a fogyasztás. Pedig nagyon szeretem ezt a kicsikét, kívülről nagyon szép, és nem szívesen adnám el, mert a beletett pénzt elbuknám.
Mit tegyek? Van-e rá remény, hogy valaha is jó lesz a fogyasztás?

Tisztelettel
Siktár György

Kedves György!

Mindenféleképpen meg kell nézetni az adagolót

!
Ha már elvitte egy dízel szakemberhez, akkor ott úgyis ellenőrzik, a falsszívást, ill. az indítási nehézség egyéb okait (izzító gyertyák, porlasztócsúcs, üzemanyagszűrő, stb.)
Kompresszió mérést is csinálhatnak. Lehet, nem lesz elég a 25-28 ezer Ft, de mindenféleképpen levihető a fogyasztás!

Ficzere Miklós