Lada Samara: ráz a kormány

2004.02.19. 12:29

A futóműelemek ellenőrzése és beállítása az utak miatt félévente ildomos.

Üdvözlöm!

Nemrég vásároltam egy 89-es évjáratú 1300-as, 3 ajtós, 4 sebességes Lada Samarát. Ön szerint mi okozhatja a következő jelenségeket:
gyorsításkor alacsony sebességtartományban beráz a kormány. Olyan, mintha nyolcas lenne az első kerekekben, ide-oda fordul a kormánykerék. A gázt elvéve azonban megszűnik a jelenség, országúton haladva 90-100 km/h sebességnél semmi sem tapasztalható. Szerintem nem a kerekek kiegyensúlyozatlanságával lehet baj, hiszen az főleg a magasabb sebességtartományban okozna berázkódást.
A bal oldalon hátul ülve olyan az ember érzése, mintha kóvályogna alatta a kerék. Az autót vezetve ebből nem érezni semmit.
Végül visszaváltás után a motorféket kihasználva rövid ideig morgó hangot lehet hallani, de inkább olyan jellegűt, mintha a karosszériához érne valami, vagy csak berezonálna. Az előző tulaj ezt annak tulajdonítja, hogy már meg van kopva a váltó rudazata. Elmondása szerint évente egyszer be szokta zsírozni a csuklóknál, és akkor egy ideig megszűnik a dolog.
Gondolom érdemes lenne elvinnem futóműveshez az autót, hiszen akkor ezekre a dolgokra magyarázatot kapnék, segítségét az esetleges megvezetések elkerülése céljából kérném!

Előre is köszönöm, üdvözlettel:
Miklós Zoltán

Kedves Zoltán!

A berázás egyértelműen a féltengely belső csuklójára utal

.
Mindemellett érdemes lenne megnézni a differenciálmű csapágyazását is. A futóműelemek ellenőrzése és beállítása nálunk az utak minősége miatt félévente ildomos.

Ficzere Miklós