Citroën Xsara: elektromos problémák

2004.03.09. 15:17

Először csak egy villanás volt, nehezen észrevehető.

Tisztelt Autódoktor!

Néhány hónappal ezelőtt észleltem először, hogy a műszerfal közepén lévő STOP és a hűtőfolyadék magas hőmérsékletére figyelmeztető lámpa felvillan. Ez csak egy villanás volt, nehezen észrevehető. Semmilyen egyéb techikai probléma nem volt, működött minden rendeltetésszerűen, nem gondoltam komoly problémának.
Aztán ez a felvillanás egyre többször fordult elő, sokszor már hangjelzés is kísérte. Időszakonként minden rendben volt, máskor villogott szorgalmasan, de véletlenszerűen. Pár hete a motor is rendetlenkedni kezdett, ki-kihagyott, az erő teljesen eltűnt belőle. A gyertyákra gyanakodva kicseréltem őket. A hiba eltűnt kb. 50 km erejéig, majd újra megjelent (véletlenszerű villogás+motor kihagyás, akadozás). Amit meg lehetett még figyelni, az a hűtőventilátor ki-be kapcsolása a villogással egyidejűleg (felpörög, egy villanás a műszerfalon, leáll, újra felpörög). Mi lehet a gond? Valamelyik kábel kontakthibás (gyertyacsere közben elmozdulhatott és egy idöre volt újra érintkezés) vagy komolyabb a probléma?
Mivel jelenleg Németországban vagyok, nem szeretném itteni szervizbe vinni, gondolván a tetemes várható költségekre, így minden lehetséges segítségét előre is megköszönöm.

Tisztelettel
D. Szilárd

Kedves Szilárd!

Fontos lenne ellenőrizni a hűtőfolyadék szintet

! Okozhat ilyen furcsa jelenséget, ha kevés van benne.
Következő lépésben a hőmérséklet-érzékelő csatlakozóját kéne ellenőrizni. Ezután, mivel elektronika vezérli a ventilátor kapcsolását és a visszajelzőt, a vezérlőegységet és testelését kell vizsgálni. Egyébként is ajánlatos a testpontok alapos vizsgálata.

Ficzere Miklós