Opel Zafira: chip

2004.03.12. 11:57

Valóban el lehet már több típusnál végezni a diagnosztikai csatlakozón keresztül a program átírását.

Tisztelt Autódoktor!

2003-as évjáratú (modellfrissítés utáni, áprilisi forgalombahelyezésű a kocsi) Opel Zafira 2,0 DTI (100 LE, 230 Nm; motorkód: Y 2,0 DTH) autóm van. A motor már nem a legmodernebb konstrukció, de végül is illik az autóhoz, és viszonylag jól is lehet vele autózni.
Úgy hallotam, hogy ebben a közvetlen befecskendezéses dízelben viszonylag nagy erőtartalék van, ami chiptuninggal kihasználhatóvá tehető. Mivel elég sokat utazunk a kocsival (most 22,000 km van benne) arra gondoltam, hogy esetleg chiptuningot csináltatnék rajta, ha nem rövidíti meg a motor, vagy más szerkezeti egységek élettartamát, illetve nem növeli túlzottan a fogyasztást. Azzal sem vagyok tisztában, hogy egy esetleges beavatkozás hogyan befolyásolná a kocsi garanciáját.
Azt is hallottam, hogy most már a chip kiszerelése, vagy motorelektronika megbontása nélkül, a szervizcsatlakozón keresztül elvégezhető a művelet.
1.) Hogyan befolyásolja a motor és a vele kapcsolatba kerülő szerkezeti egységek (váltó, féltengelyek stb.) élettartamát, illetve megbízhatóságát a chiptuning?
2.) Kb. mennyivel nőne a kocsi teljesítménye (a végsebessége változik-e egyáltalán) és a motor nyomatéka?
3.) Tényleg megbontás nélkül elvégezhető-e a beavatkozás?
4.) Mi lesz a garanciával?
5.) Mennyivel nő a fogyasztás?
Talán kicsit sokat kérdeztem egyszerre...

Köszönöttel:
Várhelyi Olivér

Kedves Olivér!

Nem javasolnám!

Egyrészt én ellenzem a chipelést, másrészt a befecskendező szivattyú tengelye ebben a típusban hajlamos a kopásra, amit egy növelt terheléssel csak gyorsítani lehet.
Valóban el lehet már több típusnál végezni a diagnosztikai csatlakozón keresztül a program átírását. A motor elvileg minden probléma nélkül elviseli a növekvő terhelést. Az erőátvitel viszont már nem minden esetben ilyen segítőkész.
A teljesítmény növekedése kérdéses. Pontosan mérés után dönthető el, hogy mit is kaptunk a pénzünkért.
A garancia, mint azt már írtam, azonnal megszűnik. Ez tudtommal ma már minden típusra igaz.
A fogyasztás a lábunktól függ, ha kihasználjuk a teljesítményt, akkor bizony jelentősen is emelkedhet.

Ficzere Miklós