Opel Kadett D: turbó felszerelése?

2004.04.22. 17:25

Macerás!

Kedves Autódoktor!

Van egy Opel Kadett E 1.7 D típusú diesel autóm, és szó, mi szó, nem nyernék vele gyorsulási versenyt. Amúgy meg vagyok vele elégedve csak jól jönne még néhány kW.
Megkérdeztem egy szakszervizet egy esetleges turbósításról, amelyre ők határozottan azt felelték, hogy nem érdemes a turbófeltöltő beszerelésével próbálkozni, mert azt a teljesítménytöbbletet a motor nem bírná elviselni. Itt főleg a kenési rendszerben levő különbségekre hívta fel a szakember a figyelmemet, amely hatékonyabb hűtést tesz lehetővé a turbo diesel motorokban.
Mi erről az Ön véleménye? Valóban ennyire macerás lehet néhány plusz lóerő?

Válaszát előre is hálásan köszönöm.
Mészár Zoltán

Kedves Zoltán!

Én inkább az anyagi oldalról közelíteném meg a dolgot! Nem biztos, hogy megéri azt a pénzt, amit rá kell költeni!


Bizony, sok minden lehet más a motorban. A turbós motorok általában robosztusabbra vannak tervezve, mások a dugók (általában), alulról olajjal vannak hűtve (van, hogy a szívó is). A leömlőket és a szívótorkot cserélni kell, az adagolót cserélni kell. Mások a váltóáttételek is.
Úgyhogy, macerás!

Ficzere Miklós

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.