Seat Ibiza: szitálás a kezdetektől

2004.05.25. 11:02

Sokat segítene egy dinamikus kerékkiegyensúlyozás...

Kedves Doktor!

2003. szept-ben vettem egy Seat Ibiza 1.4 16v Stella 0km-es autót. Eddig tart a jó rész.
Már a kereskedést elhagyva feltűnt, hogy mintha nem teljesen középen állna a kormány, de a hőn áhított vas megszerzésével egyidejűleg járó lila köd elhomályosította ítélőképességem. Tehát nem foglalkoztam vele. Később autópályán észrevettem, hogy 80-100 km/h között szitál a kormány jobbra-balra. Gondoltam, kicentríroztatom. Ezután is produkálta a tüneteket. Az autót egyébként a kereskedésben vásárolt Alessio 14-es alufelnivel és P6000 gumikkal vettem.
Viszamentem a ker-höz és elpanaszoltam neki, aki rögtön kicentrírozta megint, és egy 80m-es próbakört futva szélnek eresztett. A probléma maradt. Ekkor már igencsak dec-t írtunk, így jött a gyári acélfelni és rá a 4db téligum Sava Eskimo S3. és gondoltam, na majd most elmúlik a szitálás. Kisebb lett, de maradt.
Tavasszal visszatettem a nyári kerekeket, de ami eddig elöl volt, most hátrakerült és fordítva. A probléma még mindig fennáll, de a kereskedő folyton a rossz utakra fogja, pedig én vagyok az a típus aki kígyóként siklik az utakon, mert minden gödröt kikerülök.
Egy centrírozás alkalmával még a rendkívül hozzáértő gumis 4000 Ft-ért tehermentesítő karikákat is cserélt, mondván, hogy nem jó van benne...Hát azóta biztos sokat csuklik, mert semmi jótékony hatással nem volt a problémára.
Más reményem már nem maradt, minthogy nektek írjak, mert rajtam kívül senkit nem zavar, hogy szitál a kormány. Kérlek segítsetek! Mit tehetnék még? Még futóműállításra is gondoltam, de nem ismerek profi szakembert, és a kontárokból már elegem van. Lehet egyáltalán beállítási probléma, azaz a gyárból rossz értékekkel jönne ki az autó?

Előre is köszönöm!

A futóműállítást mindenféleképpen javasolnám.
Sokat segítene egy dinamikus kerékkiegyensúlyozás is. Igaz ilyen szerkezetről eddig csak egy helyen hallottam.
Egy viszont biztos, ezeket nem saját zsebből kéne finanszírozni! Igenis rá kell terhelni a kereskedőre, hiszen az autó garanciális! Nem kibúvó a rossz út sem, hiszen mindjárt a megvásárláskor jelentkezett a hiba.

Ficzere Miklós