Ford Focus az árokból

2004.11.29. 13:08

Hátramenet kapcsolásakor a váltó egyszerűen kiugrik a sebességből, amikor a kocsi elindulna.

Tisztelt Autódoktor!

Egy kéréssel illetve kérdéssel fordulok Önhöz. Egy 2001-es, Ford Focus TDCi (115 LE) boldog tulajdonosa vagyok. A gépkocsival eddig semmilyen probléma nem adódott.
A közelmúltban egy baleset következtében a kocsi hűtőjét cserélni kellett, illetve egy féloldalas árokbacsúszás következtében (ugyanaz a baleset) az autó alja is leért. A javítás óta viszont (a váltóhoz nem nyúltak) a hátramenet kapcsolásakor a váltó egyszerűen kiugrik a sebességből, amikor a kocsi elindulna, és érzésre is máshogy működik a váltó (valahogy nem „kattan be” a sebesség, ennél jobban nem tudom elmagyarázni).
A többi sebesség kifogástalanul működik (talán a hátramenet mellett lévő negyedik is kissé rövidebb úton jár, azonban nem vagyok biztos benne, hogy ez nem csak belemagyarázás részemről). A hátramenet persze használható, csak néha négyszer-–ötször is próbálkozni kell, vagy pedig a kezemet rajta kell tartani a váltón, és akkor nem ugrik ki.
Az autó hamarosan megy szervizbe ezzel a problémával, itt csak véleményét szeretném kérni (mi lehet a probléma oka, lehet-–e, hogy az autó alját ért ütés a felelős, várható javítási költségek, stb).
Válaszát előre is köszönöm, munkájához pedig további sok sikert kivánok.

Tisztelettel,
G. Krisztián

Kedves Krisztián!

Valószínűleg a váltórudazatot kell beállítani

, ami a motor elmozdulásából adódóan pontatlanul jár. Az is lehet, hogy a motor a helyén van, de a rudazatot ütés érte, ami elhajlott, így elállítódott a határolása.

Ficzere Miklós