Peugeot 307: lengéscsillapító

2004.11.30. 13:41

Érdemes próbálkozni az ismétlődő hibára hivatkozva.

Tisztelt Uram!

Peugeot 307 típusú autónk bal hátsó lengéscsillapítóját 2003 augusztusában garanciában - nagy nehezen - kicserélték, mert elfolyt belőle az olaj. Most ugyanaz a hibajelenség. A szervizből elküldtek, hogy nem garanciális a problémám, de szívesen kicserélik a lengéscsillapítót (persze párban), ha kifizetem.
Kérdés:
Lehetséges-e, hogy a futómű hibája okozza a lengéscsillapítók rövid élettartamát? Mielőtt az ember autót vesz, honnan értesülhet egyes típusok, gyártmányok hibáinak gyakoriságáról? Csak a szájhagyomány útján terjedő információkra kell hagyatkozni?

Üdvözlettel:
Kurucz Zoltán

Kedves Zoltán!

Elvileg a beszerelt gyári alkatrészekre 1 év garancia van, de a futómű egy különleges eset. A német gyártók például semmilyen garanciát nem vállalnak a futóműre Magyarországon.


Érdemes próbálkozni az ismétlődő hibára hivatkozva, illetve, hogy akkor miért nem cserélték párban, fölemlegetve a szavatosságot is. Néhány levélváltást megér. Sajnos az itthoni utak nem futóműbarátok finoman fogalmazva.
Pontos és hiteles hibastatisztikát még nem láttam. Az író mindig típusvonzalma áldozata lesz, és az elterjedtebb típusoknál a darabszám miatt gyakoribbnak is írhatják, ha nem %-os arányt említenek.

Ficzere Miklós