Toyota Corolla: féltengely és olaj

2005.03.18. 15:36

Célszerű a gyár által előírt márkát használni.

1987-es benzines Toyota Corollám van. Lekopogom, semmi gondom nem volt vele eddig. Több mint három éve használom.
Megközelítőleg fél éve tapasztaltam, hogy kanyarodásnál ha gázt adok, akkor kopogó hangot hallok az első futóművek felől. A szerelő, akihez szoktam vinni a kocsit olajcserére közölte, hogy ezzel nem kell foglalkozni, majd ha egyenes menetben is kopog akkor hozzam vissza.
Kissé aggódom, mivel ma, mikor a párom állt ki a kocsival, akkor igencsak hangosnak hallottam ezt a kopogást. Pedig nagyon lassan kanyarodott. Valóban elhanyagolható ez a probléma vagy keressek másik szerelőt?
A másik kérdésem pedig az, milyen olajat használjak? Eddig CAREX 15w40 olajat töltöttek a csere alkalmával. Megkérdeztem a szerelőt. De mintha nem igazán szeretné, a füst mintha szürkésebb lenne, és utána kellett tölteni két olajcsere közt kb. 3 litert. (9000- 10 000 km).

Tisztelettel :
Kovács G.

Kedves G!

Azért ez nem olyan elhanyagolható kérdés!
Valószínűleg a féltengelycsukló ment tönkre. Ha egyenesben is csinálni fogja, akkor már bármelyik pillanatban széteshet, így mozgásképtelenné válik az autó.
Motorolaj kérdésében nem javasolnék márkát, de célszerű a gyár által előírt márkát használni. Emlékeim szerint ez nem a fent említett gyártmányú.

Ficzere Miklós