Renault Clio-váltó

2005.03.22. 10:30

Kinyomott kuplunggal gurulva néha olyan búgó hangot ad.

Helló Doki!

1994-es Renault Cliónkban tavaly májusban kuplungtárcsát kellett cserélni.
Ezt követően a váltó hosszabb úton kiugrott ötös fokozatból! A szerelő (szerintem) teljesen tanácstalan volt... Más szerelőhöz fordultam. Elsőre azt kérdezte, néztük-e az olajat a váltóban. Ő megnézte, és kb. félig volt. Feltöltötte, és ezt követően a hiba megszűnt. December végén újra megjelent a dolog...
A szerelő megnézte, és azt mondta, hogy még kellettt bele 0,5 l olaj, ill. szerinte nem volt benne rendesen a fokozatban, és a retesz nem zárt rendesen. Utóbbi kétséges nekem, mivel azelőtt működött. Véleménye szerint így most működni fog, de ha nem, akkor valamilyen alkatrészt cserélni kell benne (nem mondta mit), ami kb 2-3 hónap alatt jön meg, ha megrendelik(?). Szerinted mi lehet a baja?
A másik, hogy amikor kinyomott kuplunggal gurul az autó, néha olyan búgó hangot ad. Ez mi lehet? Összefügghet az előbbi bajával?

Az ötödikből való kiugrás az olaj elfogyásának is lehet okozata. Legtöbbször ilyenkor a kapcsolófogak kopása miatt nem tud zárni a fokozat, a ferdére kopott fogak lecsúsznak egymásról.
A másik variáció, hogy a csapágy annyira szétment, amitől a tengely előre-hátra tud mozdulni és kilöki fokozatból magát. Ez lehet a búgó hang oka is.

Ficzere Miklós